Miskolci Törvényszék

2022.03.05. 11:00

Már nem a Kúriához kell fellebbezni

Változás a közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslati fórumrendszerben.

ÉM

Fotó: Hraskó István

2022. március 1. napjától a közigazgatási perekhez és egyéb közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó fellebbezések elbírálása nem a Kúria, hanem a Fővárosi Ítélőtábla hatáskörébe tartozik. 
 

Első fokon változatlanul 
 

A közigazgatási perekben első fokon változatlanul továbbra is nyolc törvényszék (Fővárosi Törvényszék, Budapest Környéki Törvényszék, Debreceni Törvényszék, Győri Törvényszék, Miskolci Törvényszék, Pécsi Törvényszék, Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék) jár el. A közigazgatási perekben a törvényszék által hozott fellebbezhető végzések és az ítéletek tekintetében 2022. március 1-jétől a fellebbviteli bíróság a Fővárosi Ítélőtábla. 


Amennyiben a jogorvoslati kérelem 2022. február 28. napjáig benyújtásra került az első fokon eljáró törvényszékre, akkor azt még a Kúria bírálja el, ha azonban erre 2022. március 1. napján vagy azt követően került sor, akkor a másodfokú eljárás a Fővárosi Ítélőtábla hatáskörébe tartozik. 


A törvényszékek a hatásköri változással érintett ügyekben a fellebbezéssel támadható határozatok jogorvoslati kioktatásában külön tájékoztatást adnak a felek részére, és a fellebbezést a megfelelő fellebbviteli bírósághoz terjesztik fel. A fórumrendszer változása a folyamatos ügyvitelben szünetelést nem eredményez – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában