Bodrogkeresztúr

2022.03.23. 11:32

Lépés a környezetvédelemért

A hulladékszállítás nagyon jól működik, ezt erősíti a jelenlegi beruházás is.

Serfőző László

Forrás: Serfőző László

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás új, manipulációs területet mutatott be azon a sajtótájékoztatón, amit a bodrogkeresztúri lerakóhelyen tartottak meg kedden. 

 

Az eseményen Aros János, a társulás vezetője adott tájékoztatást arról, hogy területükön a hulladékgazdálkodás, maga a hulladékszállítás nagyon jól működik, ezt erősíti a jelenlegi beruházás, ami hétszázmillió forintba került. 

 

Három elemből 

 

A konkrétumokról Hercsik István, a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt. 

 

Elmondta, hogy a beruházás három elemből áll, jelenleg részátadásról van szó. A telephelyen – ami az önkormányzati társulás tulajdona – folyamatosan történik a fejlesztés, a források előteremtésében nagy segítséget adnak az országgyűlési képviselők, a sajtótájékoztatón is megjelent dr. Koncz Zsófia és dr. Hörcsik Richárd. 

 

A manipulációs térről a következőket mondta az ügyvezető: – Van egy épületünk modern gépsorral, ide érkezik a hulladék, amit remek gépjárművekkel gyűjtünk. Ebben világszínvonalú a logisztika, ám a beérkező hulladékmennyiség nem tud azonnal idekerülni, mert a gépek kapacitása véges. Kell egy alapanyag- (beérkezőhulladék-) tárolási lehetőség, amivel ősszel rendelkezünk majd, és kell egy készárutárolási lehetőség. Ez a válogatott hulladékot jelenti, amit az újrahasznosítók visznek el tőlünk. A manipulációs tér azt a célt szolgálja, hogy a szelektált hulladéknak – ami ömlesztve vagy bálázva várja a sorsát – oly módon történjen a tárolása, hogy ne eredményezzen romlást az állagában. Egy példa: a papírhulladékot bármennyire is precízen válogatjuk szét, egy váratlan eső olyan károkat okoz benne, hogy nem lesz újrahasznosítható, fölöslegesen ment a technológia. Erre a problémára ad megoldást a manipulációs tér. Legalább olyan fontos a beérkező, mint a kiválogatott anyagnak a tárolása. 

 

Dr. Koncz Zsófia és dr. Hörcsik Richárd hozzátette, hogy a szemetelési szemléletváltás is fontos dolog, harmadik alkalommal szerveznek tisztítást például a Bodrogon PET Kupa elnevezés alatt, a Tiszán már érzékelhetők az eredmények. Régi vágy, hogy zölddé tegyék Zemplént és Abaújt, hiszen a kapott örökséget az elmúlt évtizedekben jócskán sikerült tönkretenni, Viszont 1990–1992-től tudatosan, ­lépésről lépésre állítják helyre a természet értékeit, ­próbálják fejleszteni a turizmust, bár a legnehezebb a tudatformálás, amiben nagy szerepük van a polgármestereknek is.

 

(A borítóképen: Dr. Koncz Zsófia, dr. Hörcsik Richárd, Aros János és Hercsik István a tájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában