Háborús helyzet

2022.03.03. 07:00

Iskola menekült gyerekeknek

Ha a háború sokáig elhúzódik, az Ukrajnából hazánkba érkező gyerekeknek szükségük lesz oktatási intézményre.

Hegyi Erika

Fotó: AFP

Több ezer édesanya és gyermek menekül ezekben a napokban Ukrajnából hazánkba. Bár az első, rémült napokban bizonyára nem azon gondolkodnak a szülők, hogy óvodát, iskolát keressenek a kicsiknek, de ha elhúzódik a háború, akkor erre is szükség lehet. Megpróbáltunk utánajárni, milyen módon vehetik igénybe a menekült gyermekek a magyar oktatási-nevelési intézményeket. Kiderült, az iskolák és óvodák arra számítanak, hogy ezzel kapcsolatban központi intézkedések születnek majd, amik alapján eljárhatnak. 

 

Egyedileg bírálnák el 

 

Az UNICEF Gyermekjogi egyezménye egyébként rendelkezik a menekült gyermekekkel kapcsolatban, miszerint „a menekült gyerekek társadalmi befogadása magában foglalja az érintettek felvételét a mindenki számára rendelkezésre álló iskolákba, és ahol szükséges, a kétségtelenül traumatikus élményeik feldolgozásához segítő terápiát is”. 

– A jelenlegi jogszabályok alapján nem tehetünk különbséget menekült, külföldről érkező vagy helyi gyermek között – jelezte az Északnak Nagy Attila, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója. – Minden egyes esetet egyedileg kell elbírálnunk, a köznevelési törvény és az iskola alapító okirata alapján. A jelenlegi szabályoknak megfelelően mindenképpen szükség van a gyermek személyes dokumentumaira, mert másképpen nem tudjuk rögzíteni a közoktatási információs rendszerben, valamint az eddigi iskolai tanulmányait igazoló okmányokra. Ha külföldről érkezik valaki, akkor ezeknek az iratoknak a hitelesített, magyarra fordított változata is szükséges. Tudnunk kell, hogy a gyermek milyen állampolgár, hány osztályt végzett már el, és hogy tud-e magyarul. Ha nem, akkor a mostani eljárás szerint nem vehető fel az iskolába, hiszen nem tudjuk oktatni. A jelenlegi helyzetben az is felmerülhet, hogy a városban nemzetiségi osztályt vagy iskolát kell indítani, ahol az ukrán nyelvet ismerő pedagógusok tanítják majd a szomszédos országból érkező diákokat – sorolta az igazgató. 

Meglátása szerint a menekülés első napjaiban még nem az az elsődleges, hogy a szülők óvodába vagy iskolába írassák a gyerekeket, de több hét vagy hónap után ez is előtérbe kerülhet. 

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Miskolci Tankerületi Központnak és az óvodákat működtető miskolci önkormányzatnak. Várjuk a válaszokat.

 

Romlik a helyzet

Az UNICEF Magyarország közleménye szerint az Ukrajnában élő gyerekek helyzete jelenleg percről percre romlik. A szervezet 5 irodát működtet az országban, 140 munkatársával és 27 partnerszervezettel eddig is élen járt a humanitárius segítségnyújtásban, és továbbra is mindent megtesz, hogy elérje az erőszak következményeinek leginkább kitett, kiszolgáltatott gyermekeket. Biztonságos ivóvizet, higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket és kötszereket biztosít, meleg ruházatot és takarókat juttat el a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült családoknak. 

 

(A borítóképen: Menekültek Budapesten. Sok köztük az iskolaköteles gyermek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában