Iskola

2022.03.10. 19:00

Bekapcsolódhatnak a gyerekek az oktatásba

A más országból érkezett gyerekek nevelését-oktatását törvények szabályozzák.

HE

Forrás: MW

Milyen szabályok vonatkoznak az Ukrajnából hazánkba érkező gyermekek oktatására? – kérdeztük a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójától, dr. ­László Istvántól. Kérdésünkre írt válaszában kifejtette: az Ukrajnából érkező, magyar állampolgársággal is rendelkező tanuló a magyar állampolgárokkal azonos szabályok szerint vehet részt a nevelésben-oktatásban. A magyar állampolgársággal nem rendelkező ukrán gyermekek esetében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény az irányadó. „Az érintettek az ebben rögzített feltételek fennállása esetén válnak jogosulttá az iskolai ellátásra.” 

 

Utánanéztünk, mi található az említett törvényben, a következőket találtuk: a nem magyar állampolgár kiskorú akkor válik óvodai ellátásra jogosulttá, továbbá akkor tanköteles Magyarországon, ha menekült, oltalmazott, menedékes, valamint a menedékjogról szóló törvény alapján befogadott jogállású. Ha a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja. 

 

Valamint ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, illetve ha Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik. 

 

A tankerületi igazgatótól megtudtuk azt is, hogy jelenleg nincs tudomása arról, hogy az ukrán menekültek részéről felmerült volna neveléssel-oktatással kapcsolatos igény, de amennyiben ez megtörténik, a Miskolci Tankerületi Központ természetesen minden segítséget megad ahhoz, hogy ezek a gyermekek be tudjanak kapcsolódni az oktatásba.

 

(A borítóképen: Sok család érkezik gyerekekkel, akiknek tanulniuk kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában