Hasznot hozott hazánknak

2022.03.11. 14:00

Befektetésért cserébe adott lehetőségek

A világ számos országában népszerű és bevett gyakorlat letelepedési engedélyekkel csábítani a befektetőket.

Kiss Dániel

Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egy idegen országban való letelepedés általában hosszas és nehézkes folyamat. Azon túl, hogy nyelvtudásra, meghatározott képesítésre, igazolt munkahelyre vagy jelentős tartalékokra van szükség, akár integrációs foglalkozásokon való részvételre is kötelezhetik a bevándorlót, ami együttesen természetesen rengeteg papírmunkával és idővel jár.

 

Aranyvízum

 

Ilyen bonyodalmakon azonban nem kell feltétlenül átesniük az ország gazdaságára egy átlag-munkavállalónál jóval nagyobb hasznot hozó befektetőknek: egyre több ország az „aranyvízumként” vagy „aranyútlevélként” is nevezett engedélyekkel igyekszik vonzóbbá tenni hazai beruházásokat külföldi üzletemberek számára. A fogadó országok által feltételként megkövetelt befektetések értéke több százezer vagy több millió dollárra is rúghat. Ennek árán juthatnak hozzá külföldi vállalkozók és családjuk könnyedén és gyorsan a fogadó ország számos szolgáltatásához, így járathatják gyerekeiket iskolába vagy vehetik igénybe az egészségügyi rendszert.

 

Alaposan átvilágítják őket

 

A befektetéssel járó letelepedés természetesen nem azt jelenti, hogy nagy pénzekért bárki beléphet az adott országba. A VisaGuide.world összeállítása szerint a fogadó országok alaposan kivizsgálják a befektetőt, hogy megbizonyosodjanak róla: saját, törvényes úton szerzett vagyonából finanszírozza a befektetést, büntetlen előéletű, és fenn tudja tartani magát, még akkor is, ha nem tervez az adott országban huzamosabb ideig élni – vagyis nem fogja terhelni az állam szociális hálóját. Ezt a népszerű befektetési formát a karibi szigetországokon túl olyan nagyobb nemzetek is kínálják, mint Kanada, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok.

 

Kanadában több befektetési opció van, a legnépszerűbb program keretében legalább 1,2 millió kanadai dolláros (320 millió forint) kötvényvásárlással három év alatt lehet szerezni állampolgárságot, ennek viszont a korábbiakkal ellentétben feltétele, hogy meghatározott ideig ténylegesen az országban is lakjon a jelentkező.

 

Dubajban 10 millió dirham (930 millió forint) értékben kell befektetni állami beruházásokba, vagy 5 millió dirhamért (465 millió forint) kell ingatlanba fektetni, hogy vállalkozóként letelepedési engedélyt kapjon az ember. Az Egyesült Királyságban 2 millió fontba (900 millió forint) kerül a hosszú távú tartózkodási engedély, az Egyesült Államokban pedig 900 ezer dollárt (307 millió forint) kell egy megcélzott foglalkoztatási területre fordítani, hogy négy év alatt zöldkártyához – tartós letelepedéshez – jusson az ember.

 

Fogadó országok sokasága

 

A világon összesen csaknem 60 állam kínál ilyen lehetőséget, köztük az európai uniós tagállamok száma egyre gyarapodik. Az Európai Parlament felmérése szerint 2011- ben csak négy tagállamban lehetett „aranyvízumot” szerezni, 2021 októberére viszont már az unió tagállamainak a fele kínált ilyen lehetőséget. Ezek a célországok azért is népszerűek, mert hozzáférést nyújtanak az európai közös piachoz, illetve többségük a schengeni szabad mozgást is lehetővé teszi a befektető számára.

 

Szigorú sógorok

 

Németország például 360 ezer euróért (136 millió forint) cserébe ad ideiglenes letelepedést, aminek követelménye, hogy a jelentkező ebből az öszszegből vállalkozást indítson az országban. A befektető három év alatt kaphat tartós letelepedési státuszt, és nyolc évet követően kezdeményezheti az állampolgárság megszerzését. Ausztria szigorúbb szabályokkal rendelkezik, itt évi 300 főt engednek csak befektetési célból bevándorolni. A pénzügyi követelmény is jóval magasabb, nyugati szomszédunknál 10 millió eurót (3,78 milliárd forint) kell befektetni egy adott vállalkozásba, vagy 3 millió eurót (1,13 milliárd forint) egy kormányzati alapba az „aranyvízumért”. Állampolgárságot viszont minden bevándorlóhoz hasonlóan 10 év után lehet szerezni. A program célja, hogy ezzel értékes munkahelyeket teremtsen az ország a polgárainak.

 

Kockázatai is lehetnek

 

Jóval gyorsabban megszerezhető uniós állampolgárságot kínál viszont Bulgária, ahol 512 ezer euró (193 millió forint) értékű kötvényvásárlásért már tartós letelepedést kap a befektető, melynek megduplázása esetén 18 hónap alatt már bolgár állampolgársághoz is lehet jutni. Ennek ellenére Portugália kínálja a legnépszerűbb „aranyvízumot”, félmillió eurós (189 millió forint) ingatlanbefektetés – ami jelentheti egy nagyobb ház vásárlását – ad tartózkodási engedélyt, melyet öt év után lehet állandósítani, vagy helyette akár az állampolgárságot is meg lehet szerezni – általában a második opcióval élnek a vállalkozók a VisaGuide.world szerint.

 

Az Európai Bizottság a befektetésért járó letelepedési engedélyek feltételeinek szigorítására hívja fel az uniós tagállamok figyelmét, ugyanis megállapításuk szerint ezek biztonsági kockázatot jelentenek a törvényszegés, pénzmosás, korrupció, illetve adókerülés veszélyén túl. Az Európai Parlament felmérése szerint ezidáig legalább 130  ezer személy jutott így uniós állampolgársághoz vagy letelepedési engedélyhez, mely 21,4 milliárd eurós bevételt hozott a fogadó országoknak.

 

(A borítóképen:Kanadában több befektetési opció van, a legnépszerűbb a legalább 1,2 millió kanadai dolláros)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában