Konferencia

2022.02.06. 11:00

Újraélesztették a Taní-tanit

Fontos, pedagógiát érintő kérdéseket vitattak meg, friss kutatási eredményeket mutattak be a konferencián.

Apagyi Beáta

Forrás: Ádám János

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Tanárképző Intézete Értékteremtés – Kihívások a pedagógiában, gyógypedagógiában és a tanárképzésben címmel online konferenciát tartott pénteken. 

 

Az intézet immáron 13. alkalommal engedett teret az új kutatási eredmények bemutatásának. Ennek megfelelően az egynapos – online formában megvalósuló – tudományos eszmecsere a pedagógia, gyógypedagógia, a tanárképzés (diszciplináris képzés), a művészeti nevelés és a köznevelés aktuális kérdéseiről, friss kutatásairól szólt. A rendezvényt Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg. A konferencia magyar és angol nyelven, 11 szekcióban, közel száz előadó részvételével valósult meg.

– A konferencia 2018-ban egy kicsit megtorpant, ezért igyekeztük újraéleszteni. Az esemény lehetővé teszi a részt vevő kutatók, pedagógusok számára, hogy több fontos témában megoszthassák gondolataikat. Az idei évben a plenáris előadó Halász Gábor, az ELTE egyetemi tanára, aki rendhagyó módon, interaktív beszélgetés szervezésében mutatja be A tudás keletkezése című regénytrilógiájának első részét. Ez egyben egy szakkönyv is, amit mind az oktatók, mind a pedagógusok nagyon erősen tudnak a mindennapi munkájukban alkalmazni. Továbbá köszönthetjük Kaposi Józsefet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensét, aki az egyik szekció vezetőjeként erősíti a programot – ismertette K. Nagy Emese, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar intézetigazgatója a konferencia előtti sajtótájékoztatón. 

 

A figyelem középpontjában 

 

– Ha helyben nem tudjuk biztosítani bizonyos képzések egyetemi megjelenését, akkor a fiatalok elmennek ebből a régióból. 10 középiskolai diákból 8 nem jön vissza, ha a Miskolci Egyetem helyett máshol folytatja felsőfokú tanulmányait. Nem a város, nem a megye, nem ennek a régiónak a leendő értelmiségi rétegét fogja a későbbiekben gazdagítani. Annak, hogy ezt elkerüljük, alapvető feltétele a magas színvonalú tanárképzés megteremtése, hiszen egy gyermek minimum 12 évig közoktatásban vesz részt, mielőtt egyetemre kerülne – mondta a rektor. – A konferencia segít a szakma figyelmét Miskolcra irányítani, még akkor is, ha a Covid nem teszi lehetővé, hogy személyesen üdvözöljük kollégáinkat az intézményünkben – tette hozzá a rektor.

 

(A borítóképen: Horváth Zita és K. Nagy Emese a sajtótájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában