Szakmai konferencia

2022.02.25. 14:00

Több ez, mint egy gyár

Szakmai konferencia és kerekasztal-beszélgetés a Vasgyár kulturális gazdagságáról. 

Fotó: Kozma István

A Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület új kulturális-edukációs programot indított LKM projekt néven. Azért ez a sokaknak sokatmondó rövidítés lett a cím, mert az egyesület tagjai tisztelegni szeretnének a kohászati kultúra utolsó nagy fejezete előtt. Az LKM a projekt lényegét, a „Lélek, Közösség, Művészet” szavak kezdőbetűit jelöli.

 

Az egyesület székhelyén, a DOKK Humánkikötő elnevezésű közösségi térben szakmai konferenciát és kerekasztal-beszélgetést szerveztek február 25-én délelőttre, Értékmentés közösen – a kulturális értékmentés lehetőségei és perspektívái a Diósgyőr-Vasgyári ipartörténeti komplexumban címmel. A program a diósgyőri kohászat, valamint az e köré épülő „vasas társadalom” értékeinek kulturális turisztikai célú bemutatását és hasznosítását tűzte ki célul. A konferencia és a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés célja, hogy az érdekelt szereplők széles körének bevonásával fogalmazza meg a diósgyőri kohászat másfél évszázad alatt felhalmozott kulturális értékeinek megőrzését, átörökítését és kulturális célú hasznosítását szolgáló lehetőségeket. Szeretnék láthatóvá tenni mindazt a társadalmi értéket és gazdagságot, amit a kohászat és a Vasgyár hosszú története során felhalmozott. Ennek érdekében hívták közös gondolkodásra a térségben működő civil szervezeteket, informális közösségeket, kulturális és oktatási intézményeket, valamint a helyi kultúr politika irányítóit és a Miskolci Egyetem tudásközpontjának képviselőit. A rendezvényen elsőként délelőtt 10 órától a DOKK Humánkikötő szolgáltatási palettáját mutatják be, majd 11 órától Balogh Attila az Észak-Keleti Átjáró Egyesület képviseletében moderálja a szakmai beszélgetést.

 

(A borítóképen: Az egykori kohászkultúra nyomai fellelhetők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában