Ingatlankereskedelem

2022.02.21. 15:40

Lakásvásárlás: milliókat lehet spórolni

Ehhez csupán ismerniük kell a lehetőségeiket és az igénybe vehető forrásokat.

BI

Fotó: Shutterstock

Már szinte minden lakásvásárlásnál érzékelhető az állami támogatás, vagy annak hatása. Ahogy az is világossá vált, hogy az emberek rendelkezésére álló állami támogatások és kedvező hitelek sokaságában egyre nehezebb eligazodni – állapította meg egy friss kutatás.

 

Értékes a személyes tanácsadás 

 

 

Ezért felértékelődött a hitelszakértők személyes tanácsadása és az olyan ügyféltámogató internetes programok segítsége, mint például a Hitelintéző szolgáltatás, amelyet az ingatlankereskedelemmel foglalkozó csoport szakemberei fejlesztettek. A program segítségével a hitelből vásárolni szándékozó vevők néhány adat megadása után minden ingatlanhirdetésnél látják, hogy az összes rendelkezésükre álló állami támogatást és a piaci hiteleket is figyelembe véve, meg tudják-e vásárolni az adott ingatlant. 

 

Az árak emelkedése magával hozza, hogy egyre több hitelre van szükség a vásárláshoz - Pusztaszeri István

 

„A lakáshitelek átlagos hitelösszege egy év alatt 8,7 millió forintról 9,7 millió forintra emelkedett. A hiteligénylők számára egyre fontosabbá válik, hogy naprakész ajánlatok összevetésével a legjobb finanszírozási megoldást találják meg. Kiváltképp igaz ez most, amikor a jegybanki kamatemeléseket követve a bankok szinte hetente emelik a hitelek kamatát” – hívta fel a figyelmet Radimeczky Géza, a fejlesztésben részes money. hu ügyvezető igazgatója.

 

Fix kamatozás 

 

 

Az elmúlt hónapokban a hazai ingatlanárak jelentős növekedését lehetett tapasztalni, s a várakozások szerint az áremelkedés az idén az új lakásoknál bizonyosan két számjegyű lesz, míg a használt lakások árában is legalább 5-10 százalékos növekedés várható. Mindez azt jelenti, hogy egyre több vásárlónak kell hitelt felvennie ahhoz, hogy a vágyott otthon elérhető legyen számára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is a hitelfelvételi kedv erősödését mutatják: 2021. első félévében a lakásvásárlások 55 százalékát valamilyen kölcsön felvételével oldották meg a vásárlók, míg 2016-ban még csak alig 40 százalék volt ez az arány. 

 

„Rövid idő alatt 2-3 százalékos kamatemelkedés volt, ez nyilván számít, de nem vette el a hitelfelvevők kedvét. Még így is sokkal kedvezőbb, mint tíz-tizenöt éve. Most még a fix kamatozású hiteleket érdemes felvenni, amelyeknél a kamatok nem változnak” – mondta el érdeklődésünkre Pusztaszeri István, a miskolci Demeter Ingatlaniroda hitelügyintézője. Hozzátette: „az árak emelkedése magával hozza, hogy egyre több hitelre van szükség a vásárláshoz. Miskolcon jelenleg emelkedőben van a tégla- és panellakások, valamint a kertes házak ára is. Különösen a belvárosi vagy ahhoz közeli részeken. De a jó állapotú panelek az Avason is kelendőek. Diósgyőr még valamennyivel olcsóbb. A Győri kapuban azonban már emelkedő a tendencia.”

 

Valós segítség a vásárláshoz 

 

 

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az irányárak és a valós értékesítési árak között a rés is nagyobb lett. A kereslet-kínálat a városban nagyjából egyensúlyban van, ezért lehet alkudni. Jó hírnek vehetjük, hogy a sokféle állami támogatás miatt az árak ugyan felfelé tartanak, de nem olyan mértékben, hogy „elvigyék” a támogatások jelentős részét. 

 

Tehát ezek a pénzek valós segítséget jelentenek a lakáshoz jutásban. Mivel több támogatás ebben az évben lejár, sokan igyekeznek még kihasználni ezeket, hiszen kiváltható velük az önrész és a hitelek egy része. A tavaly év végi dömping után most év elején még kevesebb a hirdetés, de aki akar, az tud ingatlant vásárolni Miskolcon. Pörög a piac, a reális áron kínált ingatanok gyorsan elkelnek – hívta fel a figyelmet Pusztaszeri István.

 

(A borítóképen: 2021. első félévében a lakásvásárlások 55 százalékát valamilyen kölcsön felvételével oldották meg a vásárlók, míg 2016-ban még csak alig 40 százalék volt ez az arány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában