Közúti balesetek

2022.02.08. 16:00

Kevés baleset történt, de az több áldozatot követelt

Jól áll megyénk a közúti balesetek terén országos viszonylatban, de vannak romló adatok.

HI

Fotó: Kozma István

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a 2021 első három negyedévére vonatkozó, Fókuszban a megyék elnevezésű adatsorát, amely a közlekedési balesetek tekintetében érdekes adatokat tartalmaz. Míg országosan emelkedett a balesetek száma az előző év azonos időszakához képest, addig megyénkben csökkent ez a szám: nálunk volt a legkevesebb baleset a népességszámhoz viszonyítva. 

 

Ugyanakkor nem állunk jól a halállal végződő és az alkoholos befolyásoltsággal érintett esetek terén. 2021. I–III. negyedévében 10 647 baleset következett be az országban, ami 1,6 százalékkal több volt, mint amennyi a járvány által sújtott előző év I–III. negyedévében történt. Hét megyében azonban az előző évhez hasonlóan tovább csökkent a balesetek háromnegyed éves száma. 

 

2021 elejét még érintették a járványügyi intézkedések (kijárási tilalom, intézménybezárások, határzár), így ez is oka lehet a csökkenésnek. A második negyedévtől a korlátozások lazításával az élénkülő gépjárműforgalom nyomán a balesetek száma is emelkedni kezdett.
 

Nálunk a legkevesebb, de... 
 

A népesség számához viszonyítva a vizsgált időszakban a legtöbb baleset Veszprém megyében, a legkevesebb pedig megyénkben volt. A balesetek 3,2 százaléka végződött halállal, 28 százaléka súlyos, 69 százaléka könnyű sérüléssel járt. 

 

A megyei adatokat áttekintve némileg árnyalódik a kép. Az év első hónapjait érintő járványügyi korlátozások mellett 536 baleset történt megyénk útjain, ami az országosnak 5 százaléka volt. Kimenetelét tekintve nőtt a halálos balesetek száma megyénkben: 13-ról 23-ra emelkedett. Ez a szám az országos átlagnál magasabb. 

 

2021 I–III. negyedévében 53 balesetnél, vagyis az összes baleset közel tizedénél mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, ez is magasabb arány az országosnál (8,5 százalékkal). Hiába tehát a mérséklődő balesetszám, az egy évvel korábbihoz képest többen sérültek meg, és a halálos áldozatok száma is emelkedett. 

 

A balesetek túlnyomó része, 93 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt.
 

(A borítóképen: Rendőrségi helyszínelés Miskolcon 2021 márciusában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában