A községek vigyázó kezei

2022.02.18. 11:00

Borsod-Abaúj-Zemplén megye úttörő volt

Megyénkből indult országhódító útjára egykor a falu- és tanyagondnoki hálózat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

„Önök olyan munkát végeznek, amely nélkülözhetetlen a kistelepülésen élők számára, az önök tevékenysége igazán pótolhatatlan” – köszöntötte Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat által most első ízben megtartott falu- és tanyagondnokok oktatásán részt vetteket és – mint az oklevélátadón kiderült – jól vagy kiválóan megfelelteket.

 

Szociális szolgáltatás

 

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a szociális alapszolgáltatások között nevesíti a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatást, amelynek célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányból és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

 

A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosúnál kisebb településen, a tanyagondnoki szolgáltatás pedig legalább hetven és legfeljebb négyszáz lakójú külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen működtethető.

 

 

 

Megyénk úttörő volt a falugondnokság kialakításában, a szolgáltatás lényegében innen terjedt el. Szükségességét jelzi, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben 2019-ben 164, 2020-ban pedig 191 településen alakították ki a falugondnoki szolgálatot. A falugondnokok képzését 2020. december 31-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete végezte. A 2021. január 1-jétől hatályba lépett törvénymódosítás szerint a falugondnoki és a tanyagondnoki képzés szervezését a szolgáltatás helye szerint illetékes megyei önkormányzat látja el. Ennek keretében tartották meg és zárták le eredményesen a megyei képzést.

 

(A borítóképen: Kiváló eredmények születtek a megyei falugondnoki képzésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában