Háborús helyzet

2022.02.26. 16:00

Azonnal megmozdultak a hazai segélyszervezetek

Élelmiszer-szállítmányokkal és adománygyűjtéssel segítik a magyarországi segélyszervezetek az ukrajnai bajbajutottakat.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: AFP

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Gyorssegélyt indít és a menekültek ellátására készíti fel kelet-magyarországi logisztikai központját, valamint önkéntes csoportjait a Katolikus Karitász. A segélyszervezet három teherautónyi segélyszállítmányt küldött a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között matracokat, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmaz. 

 

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében a menekültek ellátására Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot hoznak létre, a helyi egyházmegyei karitászszervezetekkel közösen. 

 

A Katolikus Karitász céljai támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közösen, melyhez többféle módon lehet csatlakozni. A 1356-os adományvonal hívásával – egy hívás 500 forint támogatást jelent –, illetve online adományozással a Karitász honlapján keresztül, továbbá a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel. 

 

Segélyszállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata az ukrajnai háborútól szenvedőket. Már útnak indítottak 800 kilogrammnyi élelmiszersegélyt az ukrán–magyar határ felé. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához, de az interneten is lehet adakozni. Azok, akik közvetlen utalással segítenének, folyószámlára küldhetnek felajánlást. 

 

A Baptista Szeretetszolgálat három és fél millió forint gyorssegélyt juttatott el kárpátaljai partnereihez. A szeretetszolgálat 1355-ös adományvonalán 300 forinttal lehet támogatni az ukrajnai háború érintettjeit. Egyéb pénzadományokat „Ukrajna” közleménnyel a szervezet számlaszámán fogadnak, valamint online adományozás is lehetséges. Tartós élelmiszereket, konzerveket, bébi­ételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosítottak át dunántúli logisztikai központjukból a mátészalkai raktárbázisba. Feltérképezték a térségben lévő szociális és oktatási intézményeik segítségnyújtó kapacitását a menekültek elhelyezése érdekében, és készültségbe helyezték a HUBA-Rescue24 speciális mentőcsapatot a lehetséges egészségügyi segítségnyújtás érdekében. 

 

Ott segítenek, ahol szükséges 

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szintén gyűjtést indított humanitárius akciói támogatására. Segíteni számlára indított átutalással vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, továbbá a 1350-es adományvonal hívásával lehet. A beregszászi központban működő Máltai Szeretetszolgálat a térségben otthon maradó családok és idős emberek támogatására készül, de szükség esetén az ukrán–magyar határátkelőknél feltorlódó menekülőknek is segítséget nyújt, ha a kilépő oldalon bedugul a forgalom, élelmiszert és vizet szállítanak nekik. A szervezet felkészíti a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit a Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására. 

 

A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést hirdetett az ukrajnai helyzet miatt bajba jutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) tagjaként elsődleges feladatuk, hogy segítsenek az embereknek ezekben a felfokozott időkben is. Munkájukat a 1359-es adományvonal hívásával lehet támogatni, illetve számlaszámukra is várják a felajánlásokat. 

 

(A borítóképen: A menekültek megjelentek az ukrán–magyar határon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában