Fogyasztóvédelem

2022.01.12. 08:30

Új szabályozás: vége lesz a kamuakcióknak

Nem lehet majd az árakkal ügyeskedni a leárazások előtt.

KD

Forrás: MW

A fogyasztók hiteles tájékozta­tása érdekében uniós irányelv alapján módosul az árfel­tüntetés részletes szabályairól szóló rendelet – hirdette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

 

A változtatások értelmében 2022. május 28-ától fogva egyértelműsítik azt, hogy hogyan jelezhetik a kereskedők a leértékelések mértékét hirdetéseikben, a kirakatban, polcokon, katalógusokban, vagy honlapjukon. Így május végétől megszűnik az üzletek azon gyakorlata, hogy akciók előtt rövid időre feltornázzák egy adott termék árát, hogy mutatósabbnak tűnő kedvezményekkel csábítsák a vásárlókat. 

 

A kereskedelmi engedmények bejelentésekor innentől fogva minden esetben azt a korábbi árat kell majd feltüntetni, amely kizárólag a megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet. Ez az előírás egyébként a romlandó, vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre, így például élelmiszerekre nem fog vonatkozni. 

 

Alapos ellenőrzések jönnek 

 

Az ITM kiemelte: 2022-ben több szabályváltozással erősödnek a vásárlók jogai a jót­állás-szavatosságban. Bírságolási lehetőséggel bővülnek a hatóságok jogosítványai a kettős minőség elleni küzdelemben. E sor egészül ki az alibiakciózás kiszűrésére alkalmas új rendelkezéssel. 

 

A hatóságok már felmérték, hogy milyen gyakran trükköznek az üzletek a leendő jogszabály-módosítás értelmében tiltásra kerülő kamu­akciókkal. 

A tudatos vásárlók maguk is sokat tehetnek azért, hogy ne dőljenek be

– Keszthelyi Nikoletta

 

„A fogyasztóvédelem év végi vizsgálatának első három hetében közel 500 vizsgált üzlet hat százalékánál talált kifogásolnivalót az akciós egységárak feltüntetésében” – nyilatkozta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: „Az állandó hatósági jelenlét mellett a tudatos vásárlók maguk is sokat tehetnek azért, hogy ne dőljenek be az átlátszó megtévesztéseknek. A mézesmadzagnak szánt álkedvezményeket nemcsak online böngészés közben, hanem a boltba becsábulás előtt is pillanatokon belül leleplezhetjük, ehhez elég egyetlen ár-összehasonlító oldalt megnyitnunk okostelefonon.” 

 

A fogyasztóvédelem az új évben más területekre is kiterjeszti a vizsgálati programját. Keszthelyi Nikoletta elmondása szerint 2022-ben alapos ellenőrzésekre lehet számítani egyebek mellett gyorséttermek, esküvői ruhaszalonok és zálogházak esetében is.

 

(A borítóképen: Egyértelműsítik, hogy hogyan jelezhetik a kereskedők a leértékelések mértékét [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában