Károkozás

2022.01.29. 18:00

Mit tegyünk és mit ne, ha megtörtént?

Gyakran a kétségbeesés vezérli a károkozót és a kárvallottat is.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk olyan posztokkal az interneten, amelyekben kétségbeesett tulajdonosok keresnek autósokat, akik kárt okoztak a parkoló autójukban. Sajnos számos hibát vétenek ilyenkor a sértettek, de a károkozók is. A következőkben ezeket fogjuk sorra venni, hogy mit tegyünk és mit ne, ha kár ér bennünket, vagy esetleg mi okozunk sérülést a másik autójában. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első és legfontosabb az, hogy a károkozó ne hajtson el a helyszínről anélkül, hogy ne hagyott volna valamilyen elérhetőséget maga után. Ez több szempontból is fontos. Egyfelől a saját helyzetét könnyítheti meg azzal, ha meghagyja az adatait, hiszen jóval egyszerűbb a későbbi kárrendezés szempontjából.

 

Fontos dolgok 

 

Mindenképpen készítsünk a sérülésről fényképfelvételeket, kérjük meg – ha vannak – a közelben tartózkodó szemtanúkat, hogy adják meg adataikat arra az esetre, ha később az okozott kár mértéke, mibenléte vagy az elérhetőségeink megadása vita tárgyát képezné. 

 

Gyakran találkozhatunk olyan esettel, hogy valaki az elérhetőségét megadja ugyan, de a kárt nem rögzíti, így egy későbbi jogvitában hátrány érheti. Másrészt megúszhatunk egy bonyolult rendőrségi eljárást. Figyeljünk az időjárási körülményekre. Abban az esetben, ha a cédulát a szél, eső elviszi, szinte bizonyosan számolhatunk egy rendőrségi feljelentéssel a jármű tulajdonosa részéről. Ez pedig sokkal komolyabb következményeket fog maga után vonni, és a mentesülésre se számítsunk a térfigyelő és fedélzeti kamerák elterjedésére tekintettel. Nem vitás, van olyan eset, amikor az elkövető megússza a felelősségre vonást, de a helyszínről való gyors eltávozással azt kockáztatja, hogy cserbenhagyásért lesz később felelősségre vonva. 

 

Amennyiben károsultként szembesülünk azzal, hogy járművünkben kárt okoztak a távollétünkben, mihamarabb rögzítsük mi magunk is a kárt, keressünk tanúkat, kérdezzünk utána a kamerafelvételeknek. 

 

Teljes nyomtalanság esetén tegyünk rendőrségi feljelentést, és bízzunk benne, hogy a mai, rögzített világban a károkozó utolérhető, amire jó reményt ad a hasonló esetek csökkenő tendenciája. Fontos dolog, hogy még a helyszínen hívjunk rendőrt, mivel így a leghatékonyabb a károkozó felkutatása. A helyszínelést végző rendőr nyomot tud rögzíteni, illetve a helyszínen azonnal el tudja kezdeni az esetleges kamerafelvételek vizsgálatát és azok adatainak begyűjtését. Ezzel nemcsak a saját helyzetünket tudjuk megkönnyíteni, hanem a hatóságok munkáját is nagyban tudjuk segíteni, és a károkozó felkutatását is jelentősen elősegíthetjük.

 

(A borítóképen: Kis kár is kár - illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában