BNPI

2022.01.07. 14:00

Gyönyörű videóban mutatja meg kisvizeinket a Bükki Nemzeti Park (videóval)

Decemberben lezárult a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén található kisvízi élőhelyek védelmével kapcsolatos projekt.

Kiss Daniel

Forrás: MW

Fotó: Gémesi Balázs

A vizes élőhelyek állapotának javítását és új élőhelyek létrehozását tűzte ki célul a BNPI. Az Európai Unió támogatásából megvalósult pályázat részeként a Mátrában, a Keleti-Cserhátban és az Ipoly-völgy területein javítja az igazgatóság az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

 

Harc a klímaváltozás ellen

 

Az öt évet felölelő projekt apropója, hogy a klímaváltozás és a táj hidrológiai viszonyainak megváltozása miatt egyes vizes élőhelyek korán kiszáradnak, sőt el is tűnnek. Jelentős problémát okoz még a nemzeti park közleménye szerint az erdőgazdálkodási célú közlekedés, a régióban korábban felbukkant ismeretlen kórokozók jelenléte és a patakokra épített műtárgyak is, melyek a víz természetes folyását befolyásolják.

 

Ezek orvoslásával összesen 204 kisvizes élőhely jött létre vagy állt helyre a Mátrában, a Cserhátban és az Ipoly-völgy területén, kedvező élő- és szaporodóhelyet teremtve a középpontban álló védett fajoknak.

 

Sokrétű munka

 

A munka során tíznél több helyen kerítést létesítettek a BNPI működési területén, hogy az értékes forráslápok, gyapjúsásos láprét vagy éppen tőzegmohás fűzláp területétől távol tartsák a károsodásukat okozó nagyvadakat és a járműveket. Állóvizek esetében vízelvezetést és víztartást javítottak, illetve több pataknál a medrük eredeti állapotát sikerült viszszaállítani. A projekt részét képezte még ismeretterjesztő táblák kihelyezése, illetve a „Vidra Verda”, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság első terepi foglalkozásokat biztosító oktatóbuszának elkészítése is.

 

A Mátrafüreden rendezett projektzáró eseményen dr.  Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kijelentette: Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen területének legalább egyharmada természetközeli állapotban van. Azonban épp ezek a kisvizes területek, amelyekről a pályázat is szólt, nem olyan látványosak és igen sérülékenyek is, ezért szükséges, hogy a fennmaradásukhoz szakavatott segítséget vegyenek igénybe.

 

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója kiemelte még, hogy az e projekthez is kapcsolódó monitoringfeladatok során már újabb célokat tűzött ki maga elé a BNPI, amelyek megvalósítása a következő európai uniós pályázati ciklusban várható. Emellett aláhúzta, hogy az igazgatóság különleges feladat előtt áll, mivel klíma-, környezetvédelmi tevékenységek várhatóak az igazgatóság részéről a Mátrai Erőmű jelenléte miatt.

 

Film is készült

 

A „Kisvízi élőhelyek – források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című projektet bemutató ismeretterjesztő természetfilm is készült:

 

(A borítóképen: Javítják a vizes élőhelyek állapotát, és új élőhelyeket is létrehoznak [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában