Házhoz szállítás

2022.01.24. 14:00

Ételfutár nem viheti házhoz a gyógyszert

Változott a jogszabály: nem lehet januártól gyógyszert házhoz szállítani csomagküldő szolgálatokon keresztül. Vitaminokat és étrend-kiegészítőket továbbra is lehet.

Fotó: Lang Róbert

Módosították a törvényt tavaly év végén. Ennek értelmében január 1-jétől megszűnt a vény nélkül kapható gyógyszerek csomagküldéssel történő gyógyszerkiszállításának lehetősége. (A receptköteles készítményeket eddig sem lehetett csomagküldéssel kiszállítani.) A gyógyszereket korábban interneten keresztül rendelhették meg a betegek, akikhez csomagküldő szolgálatokon keresztül jutott el a megrendelt termék.

 

Hogyan van valójában? 

 

A törvényben a gyógyszer- és a betegbiztonságra helyezik a hangsúlyt. 

A kamara olyan szabályozást szeretne kiépíteni, amely egészségügyi szempontból is biztonságos, és a patikákat is védi - dr. Nyíri László

Az ügy kapcsán számos hír látott napvilágot, köztük az, hogy a változás egyaránt hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is. A Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete elnökének segítségével oszlatjuk el a félreértéseket.

 

Ellenőrizhetetlen volt

 

 – Riogatnak azzal, hogy ezzel a lépéssel gyakorlatilag ellehetetlenítik a gyógyszerek internetes forgalmazását, amely rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is egyaránt, de ez egyáltalán nincs így, sőt védi a betegjogokat, a gyógyszerbiztonságot és a kis gyógyszertárakat is – nyilatkozta az Északnak dr. Nyíri László.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy a módosítást a kamara többek között azért kezdeményezte, mert a gyógyszerek csomagküldéssel, házhoz szállítással történő és internetes gyógyszer-kereskedelem keretei közötti lakossági értékesítését egységes rendszerként kell kezelni, és a szabályozásokat össze kell hangolni.

 

 – Az interneten rendelt vény nélküli gyógyszerek csomagküldő szolgálatokon keresztül történő házhoz szállítása ellenőrizhetetlen volt, gyógyszerbiztonsági, betegjogi, adatvédelmi kockázatot jelentett, nem biztosította a biztonságos gyógyszerellátást. Ha ugyanis a csomagküldés alvállalkozón keresztül valósul meg, nem biztosítható a gyógyszerellátási lánc zártsága, mert egy teljesen különálló cég jelenik meg a szigorúan szabályozott ellátási láncban, ami nem csupán a betegbiztonság, a gyógyszerbiztonság, a minőségbiztonság szempontjából aggályos, hanem azért is mert a nagykereskedő, aki az alvállalkozónak kiszervezi a szállítást, a törvényi szabályozás értelmében nem is foglalkozhatna kiskereskedelemmel – fejtette ki dr. Nyíri László. 

 

Hozzátette: A kamara pontosan szabályozott piaci körülmények megvalósítására törekszik, miközben garantálnia kell a gyógyszer biztonságát, a betegek adatainak védelmét, továbbá a veszélymentes használathoz szükséges információkat is. Csomagküldés esetén pedig a kiszállítás körülményei nem ellenőrizhetőek.

 

Megmaradt az online rendelés 

 

Dr. Nyíri László hangsúlyozta, hogy a kamara olyan szabályozást szeretne kiépíteni, amely egészségügyi szempontból is biztonságos, és a patikákat is védi, különösen a kistelepülésen lévő patikákat, amelyeket ellehetetlenített volna a gyógyszerek csomagküldéssel történő kiszállítása. 

 

– A január elején életbe lépett változtatás nem azt jelenti, hogy nem lehet online rendelni a gyógyszereket, hiszen arra továbbra is megvan a lehetőség a gyógyszertáraktól, amelyek házhoz is szállítják a pirulát, csak éppen nem külső szereplő, például egy ételfutárcég bevonásával. A gyógyszerek házhoz szállítását tehát a gyógyszertárak végzik, szakszemélyzetük – gyógyszerészek, szakasszisztensek – közreműködésével, így biztosítható a gyógyszerellátási lánc zártsága – mutatott rá az elnök. 

 

A biztonságos kiszállítást végző és ellenőrzött gyógyszertárak listája megtalálható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján, a gyógyszertárak webes felületén pedig megtalálható az OGYÉI logója.

 

(A borítóképen: A gyógyszerek házhoz szállításának szabályozását érintő változásokat a biztonsággal indokolják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában