Múltidéző

2022.01.03. 07:00

Az ihletet adó, elbűvölő, győzelemre segítő, menekülésre késztető város

Reiman Zoltán sorozata miskolci történetekről (Híres emberek, érdekes epizódok 1. rész).

Reiman Zoltán

Tíz érdekes történetet fogok elmesélni két részben, melyek Miskolcon estek meg országosan ismert és elismert nagyságokkal. Ebben a részben József Attila, Petőfi Sándor, Miskolczi Csulyak István, Hubay Jenő és Bizony Ákos (illetve Tisza István) egy-egy, városunkban történt „kalandjáról” lesz szó.

 

József Attila Ódája

 

A világtörténelem egyik legszebb szerelmes verse Lillafüreden született. József Attila az Írók Gazdasági Egyesületének egyhetes konferenciájára érkezett a Palotaszállóba – 1933-at írtunk ekkor –, és itt ismerkedett meg Marton Mária művészettörténésszel, akiről a költemény szól.

 

A Palotaszálló függőkertjében található József Attila szobra. Varga Éva alkotása, melyet 2005-ben állítottak, a költő 100. születésnapja alkalmából. A szobor mellett a kőbe vésve az Óda részleteit is olvashatjuk.

 

Petőfi Sándor Alkonya

 

Petőfi Sándor, nemzetünk nagy költője a Diósgyőri vár romjainál írta – 1847-ben – az Alkony című versét. De nézzük, miként számol be Diósgyőrről az Úti levelekben:

 

„Ebéd alatt kompánia alakult, kirándulni Diósgyőrre a hámorba. Nekem tetszett ez a legjobban, mert Diósgyőr vidékét már oly rég s oly sokszor hallottam magasztalni, s még nem láttam. Sokat vártam, de még többet találtam. Oh e bájos völgy, alig félórányira Miskolctól. A völgy elején fekszik a falu, s benne nagy Lajos király leányának, Máriának kastélya. Most már csak rom, természetesen. Négy tornya áll még, az is csak félig, csonkán. Ha lakhelyéről megitélhetjük lelkét, a királyi hölgy költői lélek volt, s azért – mindamellett, hogy… volt – tisztelet emlékének...”

 

(hellomiskolc.blog.hu – A költészet napjára: költők és írók Miskolcról)

 

A Miskolcról elvágyódó költő

 

Miskolczi Csulyak István (1575–1645) rövid ideig református lelkész volt Miskolcon. A költő, akit országos hírűvé latin nyelven írt naplója és költészete tett, ősi miskolci családba született, de ő már a Hegyalján, jelesül Tolcsván látta meg a napvilágot.

 

Németországban tanult, majd Miskolcra került (1612–1616), ahol állandóan a távozás gondolata foglalkoztatta. Az 1615-ben történt török portya jó indok volt városunk végleges elhagyására, ez adta a végső lökést számára.

 

„[...] Ez év november 20-án, ádvent első vasárnapján, amikor hajnalban prédikációmon elmélkedtem, még hajnali szürkületben az egri törökök váratlanul ellenségesen ránk törtek, a városiaknak minden lovát, meg az enyémet is, elhurcoltak, s nekem nagy ijedtséget okoztak. Néhány közülük ugyanis, amikor egyedül voltam, házamra tört, megvertek, sőt meg is öltek volna, ha sajtot és szappant adva le nem csendesítem a dühös kutyákat. Mivel sem a városiak, sem a zsellérek, akiket hívtam, nem jöttek segítségemre, nyomban eltökéltem, hogy ezután szűkebb hazámban fogok lakni.”

 

(A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 40. [Miskolc, 2001, Herman Ottó Múzeum] – Gyulai Éva: A miskolci Miskolci Csulyak. Miskolci Csulyak István miskolci működése [1612–1616], 231–232.)

 

Ezt közölte a városunk bírójával és a nemesekkel is, hogy a pótlásáról tudjanak gondoskodni, 1616 márciusában pedig elköltözött Olaszliszkára.

 

A hegedűművész, akinek már életében szobra volt Miskolcon

 

A miskolci Zenepalota 1927-ben épült. Rövid ideig Hubay Jenő (1858–1937) hegedűművész nevét viselte az épületben működő iskola, aki ekkor még élt. A művész hálából egy szobrot ajándékozott a nevét viselő oktatási intézménynek.

 

„Hubay Jenő 1928-ban töltötte be 70. életévét, melynek megünneplését már 1927 decemberében előrevetítette a róla elnevezett miskolci konzervatórium (Városi Hubay Jenő Zeneiskola) új Zenepalotájának felavatása. Az esemény egybeesett a zeneiskola fennállásának 25. évfordulójával, s a kettős alkalomból rendezett ünnepélyen, 1927. december 17-én Hubay Jenő is megjelent, sőt a tiszteletére rendezett hangversenyen maga is fellépett: eljátszotta Stradivariusán a hajdan Liszt társaságában többször is előadott hegedűszólót a Koronázási miséből, valamint saját Adagióját és II. csárdajelenetét. Emellett a konzervatóriumnak ajándékozta azt a Ligeti Miklós által készített ezüstözött bronzszobrát, amelyet a fővárostól kapott 1912-ben.”

 

(Wikipédia – Hubay Jenő-szócikk)

 

„Miskolc bölcse”, Bizony Ákos, aki legyőzte a miniszterelnököt

 

Bizony Ákos ügyvéd, újságíró, országgyűlési képviselő, a Tiszáninneni Egyházkerület ügyésze, a város Építészeti Bizottságának tagja és számtalan közéleti egyesület elnökségének tagja volt (még felsorolni sem könnyű életének állomásait).

 

Bár Pesten született, a családja tősgyökeres miskolci volt. Az édesapja munkája miatt számtalan helyen megfordultak az országban, és 1862-ben tértek vissza a városunkba. Bizony Ákos a tanulmányait Miskolcon és Késmárkon végezte, a jogot Eperjesen és Pesten. Az iskolái elvégzése után apja irodájában praktizált, majd a kamara titkára lett. 1876-ban önálló irodát nyitott.

 

A Függetlenségi és 48-as Párt vezéregyénisége volt politikailag aktív éveiben, amelytől 1918-ban vonult vissza. 1901-ben lett először Miskolc országgyűlési képviselője.

 

Az 1905-ös választásokon a miniszterelnök, Tisza István indult a Szabadelvű Párt színeiben a miskolci északi kerületben. Ellenfele, az ellenzék képviseletében, Bizony Ákos volt. (Tisza István nem volt népszerű nálunk, hiszen amikor a Gömöri pályaudvarról gyalog érkezett a belvárosba – a Korona szállóba, a szálláshelyére –, az útján több atrocitás is érte.)

 

1905. január 31-én volt a választás, melyen 507-398 arányban veszített a miniszterelnök Miskolc bölcse ellen, és a kormánypárt is elbukta az országos választást. Érdekesség, hogy a déli kerületben Soltész Nagy Kálmán is bukott az ellenzéki képviselő ellenében.

 

Hosszú ideig tartó politikai pályafutása alatt az igazságügyi tárcát is felajánlották neki, de nem fogadta el. A felesége Hosszúfalussy Róza festőművész volt, és mert saját gyermekük nem volt, örökbe fogadtak egy kislányt, és felnevelték. A házuk az egykori Werbőczy-kúria volt, amely a Dózsa György és Kis-Hunyad utca sarkán állt.

 

Bizony Ákost mélyen megrázta Trianon, igaz magyarként nem értette, miért tették ezt ezeréves hazájával a „győztes” nemzetek. Nem értette, miért csak Magyarország bűnhődött az első világháborús tetteiért.

 

1922-ben hunyt el, a család mezőnyéki – ma Nyékládháza – kriptájában temették el.

 

(Folytatjuk...)

 

Források

 

A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 40. (Miskolc, 2001, Herman Ottó Múzeum) – Gyulai Éva: A miskolci Miskolci Csulyak. Miskolci Csulyak István miskolci működése (1612–1616)

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 5. (Miskolc, 1998, Stehlik Ágnes) – A polgári demokratikus forradalom és a tanácsköztársaság

Szendrei János: A Diósgyőri vár története

Szendrei János: Miskolcz város története és egyetemes hely­irata IV. – Ferencz József Miskolcon

boon.hu – 120 éves a miskolci Kossuth-szobor

hellomiskolc.blog.hu – A költészet napjára: költők és írók Miskolcról

hermangimnazium.hu

lexi.hu – József Attila Lillafüreden írta az Ódát

miskolciszemelvenyek.blog.hu – Az „Erényes világpolgárhoz” szabadkőműves páholy története – A királynék jegyajándéka – A Diósgyőri vár története – A kormánybiztos miniszterelnök, aki elrejtette a Szent Koronát – A Miskolci Ügyvédi Kamara épülete és Bizony Ákos, Miskolc bölcse – Az utolsó magyar polihisztor – Ferenc József miskolci látogatásai

Wikipédia – Miskolczi Csulyak István-szócikk, Kazinczy Ferenc-szócikk, Hubay Jenő-szócikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában