„Társasházak napja”

2021.12.08. 15:00

Tűzvédelem a társasházakban: még mindig sok a kérdés

A katasztrófavédelem minden évben lehetőséget biztosít a lakástulajdonosoknak, bérlőknek, közös képviselőknek, lakásszövetkezeti tagoknak és érdeklődőknek a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázására.

MM

Fotó: Shutterstock

Idén is így történt, nemrégiben tartottak online nyílt napot a katasztrófavédelmi kirendeltségek a „Társasházak napja” címmel, melynek elsődleges célja a tűzbiztonság növelése volt. Ennek érdekében a társasházak lakóközössége széleskörű tájékoztatást kaphatott a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról.

 

A lehetőséggel idén is sokan, bár a korábbi évekhez viszonyítva kevesebben éltek, tudta meg a boon.hu Dojcsák Dávid c. tű. századostól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

 

Az idei rendezvénysorozat kiemelten foglalkozott a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakáson belüli villamoskészülékek rendszeres felülvizsgálatának fontosságával, a tárolási szabályokkal, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal, és természetesen a helyi sajátosságokkal, tapasztalatokkal.

 

Kérdéseinkre válaszolva Dojcsák Dávid azt is elmondta, hogy a konzultációs napokat elsősorban társasház képviseletek, egyéni társasházkezelők és lakók használták ki.

 

Leggyakoribb kérdések

 

Leggyakrabban a társasház főbejáratánál, illetve a közlekedőkön történő tárolási szabályokkal kapcsolatban kérdeztek az érdeklődők, de a szemétledobók, szeméttárolók átalakítása mellett a lépcsőházak pihenőin, közlekedőin elhelyezett növények kérdése is többször felvetődött.
„Igazgatóságunk 2012-től elindított egy tűzmegelőzési programot a többszintes társasházak tűzvédelmére, melynek eredményeképp kollégáink nagyszámú ellenőrzést hajtottak végre, így a legtöbb tűzvédelmi hiányosság már korábban a felszínre került, a felmerült problémákat megszüntették”- derült ki a szóvivő beszámolójából. „Az ellenőrök évről évre javuló tendenciát tapasztalnak a munkájuk során. A menekülési útvonalakon, folyosókon és közös használatú közlekedőkön nem jellemző a tárolás, csak néhány alkalommal találkoztak ilyen jellegű problémával.”

 

A többemeletes épületek lakói rendszerint mind szembesülnek a társasházak kialakításából adódó szűk tárolási lehetőségekkel. A lépcsők alatti holtterek, szemétledobók, szeméttárolók szabályos, tűzvédelmi szempontból megfelelő tároló helyiséggé alakítása nagy kihívást jelent a társasházaknak, ezekkel kapcsolatban továbbra is sok kérdés van.

 

Megelőzés

 

A közelgő ünnepek miatt fontos megemlíteni, hogy ha gyertyát gyújtunk, a gyertya vagy a koszorú alatt mindig legyen nem éghető anyagú alátét, tálca. A gyertyát, nyílt lángot sose hagyjuk felügyelet nélkül, amennyiben elhagyjuk a helyiséget, akár csak néhány percre is, a lángot oltsuk el! Ezzel megelőzhetjük, hogy tragédiába torkoljon az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában