Brexit

2021.12.27. 19:00

Nem terveznek hazaköltözni az Egyesült Királyságból

Az Egyesült Királyságban élő magyarok kilátásait nem változtatta meg érdemben a brexit.

KD

Karácsonyi hangulat a szigetországban

Forrás: Fotó: AFP

Fotó: AFP

Lassan egy éve, hogy az Egyesült Királyság gyakorlatban is kilépett az Európai Unióból a 2020. január 31-i brexitet követő 11 hónapos átmeneti időszak végével. A szigetországban élő több tízezer magyar közül két megyénkből kiköltözöttet kérdeztünk: terveznek-e hazajönni, és ha nem, hogyan alakul ott az életük?

 

Nehézséget hozott a járvány

 

Bezdány Gréta bő két éve költözött Glasgow-ba, őt már korábbi látogatásai alkalmával elbűvölte az ország.

 

„Igazából mindig is volt kapcsolatom az országgal, a sulival kilátogattunk Angliába, egy volt osztálytársam kiköltözött Skóciába, tehát így többször is ellátogattam” – mesélte. Majd a barátnője esküvőjén dőlt el, hogy odaköltözik, mivel ekkor szeretett bele többek közt a környezetbe, az emberekbe, az ételekbe és még az időjárásba is.

 

A házak, a táj, a birkákkal és tehenekkel tarkított mezők, zöld lankák és hatalmas erdők mellett viszont talán a jelenlegi párja bűvölte el leginkább: „Szerencsés voltam, mert pont ott az esküvőn találkoztam vele, rá néhány hónapra gyakorlatilag ki is költöztem.”

 

Gréta emiatt nem is tervez visszaköltözni.

 

„Itt ugyanazzal a munkával, amit otthon csináltam, háromszor annyit keresek, és meg tudok belőle élni. Ez is egy nagyon fontos szempont” – tette hozzá.

 

A járvány miatt azonban hazalátogatni sem tud, lassan két éve nem járt otthon.

 

„Ez elég nehéz, iszonyú nehéz, nem lehet elmondani mennyire” – hangsúlyozta, de tervei szerint két hét múlva már fog tudni utazni, mivel be van oltva.

 

Nem volt tényező, de érezhető a hatása

 

Bár nem volt befolyásoló tényezője a kiköltözésnek, Gréta szerint érezhető színvonalromláshoz vezetett a brexit, ami miatt mérges, hogy ez egyáltalán megtörtént.

 

„Visszatartották például a kamionokat nagyon sokáig Franciaországból, így alapvető termékekből lett hiánycikk. Észrevehető, hogy a gazdaság nem úgy működik, hiába mondják azt, hogy sikerült jó megállapodásokat kötni más országokkal és az Európai Unióval, egy picikét drágább lett itt is az élet. Nyilván bizonyos termékek utánpótlása nem annyira gyors, mint ezelőtt” – fejtette ki.

 

Dojcsák Ágnes döntésére hasonlóképp hatott – vagyis épphogy nem hatott – a brexit, ő majdnem hét éve él kint Londonban.

 

„Azt észrevettem, hogy több ismerősöm Európán belülről visszaköltözött a saját országába, mert ők nem érezték úgy, hogy kint szeretnének maradni nagyon hosszú távra, de mindig is úgy tervezték, hogy csak pár évet töltenek Angliában, és utána visszaköltöznek” – mesélte Ágnes.

 

Ő maga eredetileg szintén ideiglenesen tervezett csak kimenni Angliába, au pairként (gyerekekre vigyázni) fél évre, de ahogy megkedvelte az embereket, és elkezdett ott tanulni, majd állást kapott, elmondása szerint olyan alapokat tett le az életében, melyek Magyarországon már nem voltak meg neki.

 

Mások példája

 

Grétának is, és Ágnesnek is voltak közeli ismerősei, akik kiköltöztek, így természetes volt, hogy ők is ott maradnak. Ágnes viszont a brexit idején elbizonytalanodott:

 

„Amikor a brexit megtörtént, akkor kicsit nehéz volt olyan szempontból, hogy elgondolkodtam rajta, ott maradjak-e, vagy elköltözzek, viszont addigra már elkezdtem az egyetemet, elkezdtem dolgozni, úgyhogy úgy öntöttem, hogy maradok. Azóta már megvan a letelepedési státuszom is, úgyhogy ez csak így alakult végül.”

 

Hozzátette: ismeretségi köréből azok, akik eleve ki akartak költözni, ugyanúgy ott maradtak, döntésüket a brexit nem befolyásolta.

 

„Ők továbbra is úgy látszik, maradnak.”

 

(A borítóképen: Karácsonyi hangulat a szigetországban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában