Ezt írtuk 1981-ben

2021.12.29. 07:30

Nem lesz rövid menet

Évtizedekkel ezelőtt sem voltak túl derűlátóak Miskolcon a légszennyezettség miatt.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Miskolc levegővédelme megérdemli a fokozottabb figyelmet, hiszen a város településszerkezeti adottságainál fogva, valamint az üzemek elhelyezkedése következtében a légszennyezést szeles és szélcsendes időben egyaránt érezni lehet – vezette fel tudósításában az Észak-Magyarország a hírt: a helyi tanács a város légszennyezettségének kérdéskörét tűzte napirendjére. 

 

Az 1981. december 19-i lapszámban azt is olvashattuk: az elmúlt évek, évtizedek hoztak már némi javulást, de úgy tűnik, hosszú időnek kell eltelni ahhoz, hogy a ma még ugyancsak sürgető feladatok többségét megoldhassa a megyeszékhely. A levegőt szennyező üzemek ráadásul részben kívül esnek a város közigazgatási határain, mint például az ÉMV. Sajóbábonyból az etil-merkaptán kellemetlen szaga időnként elárasztja a várost, és ilyenkor magasra szökik a gázszivárgásra gyanakvó telefonbejelentések száma a Tigáznál. 

 

A beszámolóból az tűnt ki, hogy akkoriban az ipari eredetű légszennyezés mellett még nem tulajdonítottak jelentőséget a fűtésből, a közlekedésből származó légszennyező anyagoknak. 

 

Bár hosszan tartó folyamatként gondoltak erre, de mégis láttak esélyt rá, hogy a tisztább levegőért folyó küzdelem meghozza majd az eredményét. 
 

(A borítóképen: Negyven éve még az ipari eredetű légszennyezés jelentette a legnagyobb veszélyt Miskolc levegőjére - illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában