Borsodi-Mezőség

2021.12.19. 09:30

Fásítás a dél-borsodi pusztában

Egy utazásszervező egyesülettel ültetett fákat a nemzeti park.

ÉM

Az egri székhelyű Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen fatelepítést végzett nemrégiben a Borsodi-Mezőségben – adta hírül a BNPI honlapja. A fásítással a klímaváltozás hatásait igyekeznek mérsékelni, valamint élőhelyet biztosítanának számos fajnak, madaraknak. A Borsodi-Mezőségben az egyesület önkéntesei a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. hathatós közreműködésével rekordszámú, négyszáz facsemetét ültettek el Mezőnagymihály külterületén, az egykori Eperjes-tanya romjainak helyére. A BNPI beszámolója szerint tájhonos fafajokat, kocsányos tölgyet, magas kőrist, vadkörtét ültettek.

 

A faültetés több cél együttes megvalósítását szolgálja. Egyrészt az elültetett fák a becslések szerint húsz év alatt körülbelül kétszáz tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, amennyivel kompenzálnák az utazási iroda utazásai során kibocsátott üvegházhatású gázokat. A nemzetipark-igazgatóság a célterületek kiválasztásánál a megvalósítandó táji és természetvédelmi célokat is figyelembe vette. A Borsodi-Mezőség számos fokozottan védett és védett faj otthonául szolgál. Ezek közül kiemelkednek azok a pusztai fajok, melyek fészkeléséhez fás növényzet szükséges. Számos olyan madárfaj emelhető ki, mint amilyen a parlagi sas, a kék vércse, a szalakóta és a kis őrgébics, melyek a hazai védettségük mellett európai jelentőséggel is bírnak, Natura 2000 terület jelölő madárfajai. A régi fasorok, fásítások „kikopásával” ezen fajok életterei szűkülnek, így a meglévő lehetőségeket is figyelembe véve a kis méretű vonalas és foltos fásítások telepítése kiemelt jelentőséggel bír. Bíznak benne, hogy majdan ezeken a fákon nevelnek sikeresen utódokat vércsék, sasok és más madárfajok.

 

(A borítóképen: Négyszáz facsemetét ültettek el)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában