Mályi Madármentő Állomás

2021.12.28. 19:00

Barátunk lehet egy gólya

Megszelídülhetnek a gólyák, ha sokan etetik őket, ami vonulásukkor végzetes számukra.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Sokféle tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy az áttelelő gólyák mennyire szorulnak segítségre, és hogyan tudjuk őket úgy táplálni, hogy ne okozzunk nekik bajt. Ezt a kérdést jártuk körül. Ugyanakkor a Mályi Madármentő Állomás a hazatérő gólyacsaládokra is gondolt gólyafészek-magasító állványok kihelyezésével.
 

Etetés nélkül is túlélnek 
 

– Az egészséges, erős gólyák minden évben elvonulnak télire Afrikába, amihez a felszálló meleg légáramlatokat használják. Viszont télen már sosem kezdik meg a vonulást. A legyengült egyedek itt maradnak és próbálnak áttelelni, ami a legtöbb esetben emberi beavatkozás nélkül is sikeres – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Ha a madarak képesek felszállni egy magasabb építményre, az azt jelenti, hogy elég jó kondícióban vannak, és valószínűleg már találtak maguknak olyan helyet, ahol télen is meg tudják tölteni a bendőjüket. A nehézségeket igazán a kemény mínuszok és a mély hó jelentheti számukra. 

 

A gólyáknak a ragadozó madaraknak megfelelő étrendet kell biztosítanunk. 

 

– Fontos, hogy mindig ugyanaz a személy foglalkozzon a településen maradt gólya etetésével. Ugyanazon a területen, azonos időpontban, ugyanabban a ruhában kell kivinni az ételt, és ugyanazt a hívószót szükséges alkalmazni. A madár két-három alkalom után meg fogja ismerni a segítőjét. Ez azért lényeges, hogy a kertünkbe ne csaljuk be és vele együtt az ellenségeit, a rókát vagy az aranysakált. Továbbá amiatt is, hogy ne szokja meg nagy általánosságban az ember közelségét. Ha jövőre mégis útnak indulna Afrikába és minden emberrel szelíd lesz, könnyen elkaphatják. Ott nem ritka, hogy megsütik nyárson a gólyát és elfogyasztják. Ragadozó madár lévén a legmegfelelőbb eleség számára 10-20 dekagramm csirkenyak, amit otthon szét kell klopfolni, különösen a csigolyákat benne. Csirkefejjel és kacsafejjel szintén lehet etetni, de akkor a csőrt le kell róla választani, és érdemes a koponyát is megtörni. Emellett húsnyesedéket, csirkemellet, apró halat vagy marhahúst ehet még. A kétujjnyi darabok kényelmesen leférnek a torkán. Viszont hegyes, éles csontokat, illetve az esetleges férgesség miatt sertéshúst sose adjunk. Az etetést tavasszal érdemes abbahagyni, amikor már zöldell a természet – javasolta az állatvédő. 

 

A nemzeti parkokkal összefogva szeretnék mérsékelni a kisgólyák tavaszi baleseteit. 

 

– Egy korábbi alkalommal történt, hogy egy régi, gyenge, rácsos anyagból készült fészektartó megbillent, és három gólyafióka kizuhant a fészekből. Az egyik szörnyethalt, kettő pedig a mentőállomáson kötött ki. A hasonló eseteket szeretnénk elkerülni, ezért tizenkét masszív gólyafészek-magasító állványhoz szereztünk be vasat és csavart. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a márciusban visszatérő gólyák biztonságos költéséhez, mert így nem a villanyvezetéken fognak fészkelni. A támasztékokat az Aggteleki Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park munkatársai állították össze és helyezték el működési területükön. A tél a legalkalmasabb az ilyen munkák elvégzésére, mert ilyenkor a legtöbb fészek üres – magyarázta a szakember.

 

(A borítóképen: Gólya sétál a téli, havas mezőn. Nem mindegy, hogy etetjük őket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában