Miskolc

2021.11.23. 14:00

Mi lesz veled, Búza tér?

Még mindig nem lehet tisztán látni, mi a pontos szándéka a városnak a Búza téri piac melletti területekkel.

Fotó: Bujdos Tibor

Az augusztus végi miskolci közgyűlési ülésig nyúlik vissza az a vita, amely a Búza téri piac körüli területek az önkormányzat által a Miskolci Piac Zrt.-be való apportálásáról és kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról szól. Konkrétan az őstermelői piacról, a mellette lévő parkolóról és arról a közútról van szó, amely a virágpiac, valamint a pecsenyesor és az őstermelői piac között található: jelenleg zsákutca és az árusok használják árufeltöltésre, illetve parkolásra.

Az ominózus augusztusi közgyűlésen az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatos napirendi pont kapcsán volt élénk vita a témában. Tudniillik, a területeket kivonták a város törzsvagyonából azzal a nem titkolt szándékkal, hogy apportálják a piacot működtető Miskolci Piac Zrt.-be, amelyben egyébként az önkormányzat kisebbségi, 33,69 százalékos tulajdonnal rendelkezik.

Mint ismert, az őstermelői piacot és a mellette lévő parkolót jelenleg a város tulajdonában lévő Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. üzemelteti, azaz – áttételesen – bevétele származik belőle a városnak. Az apportálás megtörténtével ettől a bevételtől elesne a társaság.

Aggódnak a piacért

A közgyűlésen mindezt szóvá tették a Fidesz–KDNP képviselői. Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője azt tette szóvá, hogy egyáltalán nem lehet tisztán látni a piac dolgában, mert nem mondja el a városvezetés, mi a konkrét szándéka. „A piaccal kapcsolatban mit titkol a városvezetés? Miért nem lehet ezeket nyilvánosságra hozni?” – tette fel a kérdést. Felidézte, hogy már 2009-ben az akkori polgármester, az MSZP-s Káli Sándor is jelezte, hogy a piaccég nem működik rendesen.

A közgyűlésen az a félelem is hangot kapott, hogy veszélybe kerülhet a város éléskamrájaként ismert Búza téri piac.

Dr. Simon Gábor, a városvezető Velünk a Város frakció vezetője cáfolni igyekezett: „Szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a piac működése. Inkább az utóbbi években volt így, mert a piacot működtető cégen belül tarthatatlan volt az állapot. Pereskedtek egymással a tulajdonostársak. A mostani városvezetés úgy gondolja, hogy párbeszéddel is lehet rendezni a belső vitákat. Csak így lehet működtetni és fejleszteni a piacot.”

Mindezeken túlmenően a többszöri kérdés ellenére sem hangzott el konkrét, érdemi válasz a városvezetés Búza téri piaccal, illetve az apportálni szándékozott területekkel kapcsolatos elképzeléseiről.

Közben más döntések kapcsán például az is kiderült, hogy annak az útnak, amely a piac és az őstermelői piac között található, közgyűlési döntéssel megszüntették út mivoltát és építési területté nyilvánították. De nem tudni, mi lesz az őstermelői piac és a mellette lévő parkoló területével.

Közérdekű adatigénylés

A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport tagjait is aggasztja a Búza téri helyzet. Kinek az érdeke a Búza tér törzsvagyonból való kivonása, mert a városé nem?! Kinek az érdeke ez a stratégiailag fontos városi ingatlantulajdon apportálása egy olyan cégbe, amiben a város kisebbségi tulajdonos? Ezekre a kérdésekre keresik a választ saját eszközeikkel. Közérdekű adatigényléssel fordultak a miskolci polgármesteri hivatalhoz, hogy olyan információhoz jussanak, amely segít kideríteni, hogy van-e bármilyen gazdasági haszna az önkormányzatnak abból, ha apportálja a területeket a piacot működtető cégbe.

Kisebbségben, osztalék nélkül

A dr. Ignácz Dávid jegyző aláírásával érkezett válaszból igazán csak az derül ki, hogy a Miskolci Piac Zrt.-ben 33,69 százalékos tulajdonrésze van a városnak. A tulajdonrészt a polgármester képviseli. Megtudhatjuk azt is, hogy a társaság 2012. és 2020. között nem fizetett osztalékot. Azt nem sikerült megtudni, milyen bevételek származnak most a parkolóból és az őstermelői piacból.

Azt viszont tartalmazza a válaszlevél, hogy a törzsvagyonból kivont ingatlan apportjáról még nem született döntés, így nem történt azzal kapcsolatban biztosítékok meghatározása sem.

(A borítóképen: Beépíthetővé válik a piac melletti szervizút is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában