körforgalom

2021.11.05. 20:00

Ha út van, a helyi gazdaság is működik

Új körforgalom és felújított utak átadására került sor megyénkben csütörtökön.

Bacsó István

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter (ITM), Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és Csehely Richárd polgármester

Fotó: Vajda János

Elkészült a Hegyalja felé közlekedők által már nagyon várt körforgalom a 37-es és 38-as számú főutak csatlakozásánál – ismertebb elnevezéssel a tarcali leágazás, a Sárga Borháznál –, amelyet a 37-es út négysávúsítása projekt keretében építettek. Hónapokon át nem kis fennakadásokat okozott az építkezés a közlekedőknek, de megérte, mert egy korszerű és biztonságos csomópont jött létre.

Egyszerűbb, biztonságosabb

A lényegében már hetek óta járható körforgalom révén egyszerűsödött és felgyorsult a közlekedés a térségben.

Szinte minden héten elkészül valahol egy újabb közútépítés – Palkovics László

Jól haladnak a közútfelújítások is, a Szerencsre vezető út négysávúvá alakítása szakaszosan folyik, van, ahol már az aszfaltréteget is felvitték.

Tokaj-Hegyalja gazdagodott

A tarcali körforgalomról szólva dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője elmondta: egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy Gesztely és Szerencs között tizenkilenc kilométeres szakaszon meg fog történni a négysávúsítás, itt, a tarcali elágazásnál pedig egy új körforgalom épül. És ez utóbbi mára el is készült. Megköszönte a kivitelezők munkáját, akikkel a munka kezdetekor abban állapodtak meg, hogy a szüretre el fog készülni, és ez így is lett.

A körforgalmon keresztül szeptemberben már megindulhatott a részleges, majd kicsit később a teljes forgalom.

„Mindenki, aki itt él, jól tudja, hogy ez a beruházás mennyire fontos volt az egész térség és az átmenő forgalom számára. Egész Tokaj-Hegyalja gazdagodott ezzel a fejlesztéssel, amelyet kiegészít majd a négysávos út és a Nyíregyházától Szerencsig vezető kerékpárút, amelyen az egész Kopasz-hegyet is meg lehet majd kerülni” – mondta az országgyűlési képviselő.

Az átadásról és a további kivitelezési munkákról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt.

„Három mutatót határozott meg a kormány már 2010- ben, az utak fejlesztésével kapcsolatban: először, hogy a legközelebbi gyorsforgalmi út legyen elérhető harminc percen belül, bárhol lakjék valaki az országban, a második, hogy az autópályáink érjék el a határokat, a harmadik mutató pedig az volt, hogy minden megyei jogú város elérhető legyen gyorsforgalmi úton” – tudtuk meg a minisztertől.

Látható, hogy a célkitűzések elérése jól halad, az M30-as, Miskolc–Kassa autópálya-szakaszt a múlt héten átadták, és szinte minden héten elkészül valahol egy újabb közútépítés, -felújítás. A kormány mintegy 3600 milliárdot irányzott elő erre a programra. A pénz három forrásból származik, kisebb részben uniós támogatásokból, nagyobb részben saját büdzséből és elenyésző részben magántőke bevonásából. Utóbbi koncessziós rendszerének kidolgozása és a pályáztatása folyamatban van. „Egyértelművé vált, hogy ahová út vezet, ott gazdaság is van, munkahelyek vannak, jövedelem van, és ahol jövedelem van, onnan nem költöznek el az emberek. Ezért prioritása a kormánynak az útépítés” – mondta a szakminiszter.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese mint beruházó hozzátette, hogy nagy öröm egy ilyen csomópont átadása, amelynek létrejöttéhez azonban nem elég a központi finanszírozás, kell hozzá az is, hogy a helyi vezetők, politikusok, képviselők és polgármesterek is akarják és tegyenek érte. Ez itt most megvalósult. A megépült egysávos, négyágú körforgalommal biztonságosabbá vált a közlekedés. A projekt kivitelezésének költsége nettó 742 millió forint volt.

Huszonkét kilométer

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő Prügy községben folytatta az átadások sorát, ahol és amelynek térségében összesen huszonkét kilométernyi közutat újítottak fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Magyar Falu Program keretében. Megújult a 3621-es Tokaj– Taktaharkány és a 3622-es Szerencs–Prügy összekötő út összesen 22,4 kilométeres szakasza, több mint 2,4 milliárd forint értékben.

Az ünnepségen beszédet mondott Csehely Richárd, Prügy polgármestere, Palkovics László miniszter, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, akik méltatták a jelentős beruházást, amely nagymértékben könnyíti meg a térségben élők mindennapi közlekedését.

(A borítóképen: Szilvai József Attila, a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Csehely Richárd, Prügy polgármestere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában