Kiállítás és flashmob

2021.11.20. 15:30

Erős fotókkal hívják fel a figyelmet

A diákok saját történeteiket, az életből vett gyakran előforduló szituációkat jelenítettek meg a plakátokon.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

A Nyitott Ajtó Baptista Szakképző a gyermekjogok világnapja alkalmából két demonstráló eseményt, egy kiállítást és egy flashmobot is szervezett a pénteki napra.

– Az elmúlt hetekben iskolánkban megvalósult egy gyermekjogokkal, illetve azok megsértésével kapcsolatos fotózás – főként a mentális háttérre koncentrálva. Sokat beszélgettünk a diákokkal arról, hogy az ő életükben a szülő, iskola, partnerek milyen fájdalmat okoznak, vagy hogyan sértik jogaikat, ezek alapján állítottuk össze a témákat. A fényképek szereplői intézményünk különböző korosztályú tanulói. A fotózás és a fényképekből készült plakátok szerkesztése önkéntes munkában szerveződött. Mondanivalójuk pedig kapcsolódik az UNICEF Magyar Bizottság által cikkekbe szedett gyermekjogokhoz – tudtuk meg Liszek Zsuzsától, a szakképző szakmai oktatójától.

– A legtöbb fotón látható gyermek és szituáció kapcsolata nem véletlen, kifejezetten a saját történeteiket jelenítik meg, egyéni élethelyzetük felvállalásához pedig hatalmas bátorságra volt szükség a fiatalok részéről, amiért rendkívül büszke vagyok rájuk. A fotók „ütnek”, erős hatást váltanak ki, az arcok jól felismerhető érzéseket prezentálnak. A későbbiekben szeretnénk majd ezeket szélesebb körben is megismertetni a nagyközönséggel – tette hozzá. – Nagyon örülök, hogy a fiatalok rugalmasak és együttműködőek voltak, ennek köszönhetően az 50 fotó körülbelül két és fél óra alatt készült el. Természetesen ebből Váradi Nikoletta fotósunk is jócskán kivette a részét azzal, hogy a legjobb pillanatokat örökítette meg. A kiállítást követően az iskola több tanulójával, illetve a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola kollégáival intézményünk elől a virágórához sétáltunk, ahol szív alakzatba rendeződve adtunk elő egy rövid énekes produkciót, dobszó és gitár kíséretében – mondta végezetül az oktató.

A tanulók elmondása szerint a program célja, hogy segítsenek másoknak, hogy felhívják a figyelmet arra, bárkinek bármilyen problémája akad, merjen szólni, kiállni magáért.

 

(A borítóképen: A fiatalok bátran felvállalták élethelyzetüket a képeken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában