vörös lista

2021.11.05. 19:30

Eltűnhetnek Európa madarai

Az európai madárfajok új vörös listája szerint minden ötödik faj veszélyeztetett.

Detzky Anna

Forrás: MME, Balázs I.

„A madárvédelem világszervezete, a ­BirdLife International tette közzé a legfrissebb vörös listát. Az elemzés 544 Európában rendszeresen és természetes módon előforduló madárfaj veszélyeztetettségét, kihalási kockázatát értékeli. 1994 óta ez a negyedik átfogó értékelés, a legutóbbi 2015-ben készült” – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Hetvenegy faj halhat ki

A mostani felmérésből az derül ki, hogy az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya – legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt. 71 faj tartozik a veszélyeztetett kategóriába. Ezek esetében közvetlenül fennáll annak a veszélye, hogy teljesen eltűnjenek a kontinensünkről. További 35 faj mérsékelten fenyegetett.

– Az európai madárfajok vörös listája sztenderd módszertan alapján azt próbálja megítélni, hogy egy madárfaj generációs élettartalmához képest milyen csökkenések következnek be. A csökkenés százalékos aránya függvényében sorolják be a madárfajt három veszélyeztetettségi kategóriába – magyarázta Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója.

Az Afrikába vonuló, agrártájon élő fajok állománya csökken a legnagyobb mértékben.

– A mezőgazdasági területeken élő, hosszú távú vonuló madárfajok állománya csökken a leginkább az egész kontinensen. Ilyenek a különböző fecskefajok vagy a tövisszúró gébics. A másik veszélyeztetett csoport a kisebb kiterjedésű vizes élőhelyeket használó fajok. Például a sárszalonka és a piroslábú cankó. Élőhelyeik csökkenése szintén a mezőgazdasági tevékenységnek és az éghajlatváltozásnak köszönhető. Az agráriumban a hazai és az európai ellátórendszerek átalakulása nyújthatna megoldást. A vizes élőhelyek megőrzésével, helyreállításával kapcsolatban pedig folyamatosak az egyeztetések a döntéshozókkal – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Régiónk madárvédelmi szempontból jobb helyzetben van, mint az ország többi része.

– Észak-Magyarország nagy kiterjedésű erdőségekkel és a Natura 2000-be sorolt területtel rendelkezik, ezért viszonylag magas a természetközeli élőhelyek aránya. A hegyvidéki fajok közül azoknak az állománya – erdei pinty, nagy fakopáncs – növekszik, amelyeknek az élőhelyei a fákhoz kötődik. Viszont a harkályfajok jelentős része, amely az érintetlen erdőket kedveli, stagnáló vagy csökkenő tendenciát mutat ott, ahol kevésbé minőségi az erdőgazdálkodás. Tehát madárvédelmi szempontból az öreg erdők megőrzése kulcsfontosságú. A ragadozó madarak közül pedig a kerecsensólyom állománya kezdett el csökkenni, főleg hazánktól keletre. Ez a költőhelyek és az ürgeállomány csökkenésének, illetve az áramütések nagy számának köszönhető. Magyarországon már nagyobbrészt költőládákban fészkel a madár – tudatta a szakember.

(A borítóképen: Egy gyönyörű kerecsensólyom. Vigyázni kell rájuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában