Műszaki pálya

2021.11.24. 14:00

Aranyat érnek a jó mérnökök

Mintaprojekt segíti a jövőben, hogy a fiatalok felismerjék a műszaki pályák szépségeit.

Hegyi Erika

Dr. Ábrám Tibor, Prof. Dr. Horváth Zita és Prof. Dr. Mucsi Gábor

Fotó: Bujdos Tibor

„Egyenes út az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig” címmel közös mintaprojekt kialakítása és működtetése céljából kötött együttműködést tegnap több intézmény és egy szervezet. Ezek: a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, a Komlóstetői Református Általános Iskola, valamint a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc. Az együttműködés legfőbb célja, hogy a diákok megszeressék a sokak által nehéznek tartott természettudományos tantárgyakat, és szívesen válasszák az egyetem Műszaki Földtudományi Karának valamely mérnökképzését.

Kell az utánpótlás

– A megállapodás résztvevőivel tehetjük talán a legtöbbet azért, hogy Miskolc, a megye és a régió fiataljait helyben tartsuk – fogalmazott Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – Azt tapasztaljuk, hogy természettudományos és műszaki ismeretekkel bíró szakemberekből nem tudunk annyit képezni, amennyire szüksége lenne a munkaerőpiacnak. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a fiatalok motiváltsága nem elég erős a természettudományos tárgyak iránt. Hogy ez megváltozzon, jól képzett tanárokra van szükség a középiskolákban – mutatott rá a rektor.

Mucsi Gábor, a kar dékánja emlékeztetett: a közeljövőben az energia- és a nyersanyagszektor határozza majd meg a világgazdaságot, ezáltal a nemzetgazdaságot is. Ezen ágazatok átalakítása komoly munkát és hozzáértő szakembereket kíván. Erre készül fel most a Műszaki Földtudományi Kar. Céljait azonban úgy tudja elérni, ha van megfelelő általános iskolai és középiskolai utánpótlás. Ebben segít majd a kar a két köznevelési intézménynek különféle versenyekkel, szakmai kirándulásokkal, egyéb programokkal.

– Mindent megteszünk azért, hogy a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonból jól képzett diákok jelentkezzenek a Miskolci Egyetemre – jelezte Ábrám Tibor, a gimnázium igazgatója. – Ehhez különböző lehetőségeink vannak, hiszen hat éve működik a komplex természettudományos laborunk, intézményünkben Regionális Tehetségközpont működik, és létrejött a Digitális Tehetségközpont is – sorolta az igazgató.

Gergelyné Bobák Katalin, a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc elnöke a megállapodás előzményeire utalva elmondta, tudomást szereztek arról, hogy a Műszaki Földtudományi Kar részt vesz egy nemzetközi projektben, melynek célja a 10–19 éves korosztálynak a természettudományos tárgyak népszerűsítése, és hogy rávilágítson a nyersanyagszektor karrierlehetőségeire. Így keresték meg az érintett intézményeket, és jött létre a több elemből álló mintaprojekt.

(A borítóképen: Ábrám Tibor, Horváth Zita és Mucsi Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában