Turbókörforgalom

2021.10.06. 20:00

Várják a Vörösmarty utcaiak, mikor lesznek újra növényeik (videóval)

Szükséges volt, de mintegy kétszáz fa, bokor, cserje lett áldozata a Vörösmarty utca szélesítésének.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Már jó előre tudni lehetett, hogy a miskolci Y-híd beruházásához kapcsolódva négysávossá szélesítik a Vörösmarty utca Király utca és Soltész Nagy Kálmán utca közötti szakaszát. Ez a szakasz köti össze a városba beérkező 3-as fő közlekedési utat az Y-híddal, amelynek révén így elkerülhető lesz a zsúfolt Búza tér környéke.

Az útszélesítés a Vörösmarty utca északi oldalán fák és fás szárú növények kivágásával jár. Néhány nappal ezelőtt – ahogy a kivitelezésért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. előre jelezte, megtörtént a beruházás útjában lévő növények eltávolítása.

Sokak számára csak ekkor vált világossá, hogy miről is van szó, hiszen az utca északi oldala pusztasággá vált. Érthető módon a környéken élőknek hiányzik az évtizedek alatt a portól és a közlekedés okozta zajtól is védő növényi sáv. Joggal aggódnak, hogy mikor lesznek újra a korábbiakhoz hasonló fáik, bokraik, cserjéik.

A NIF már korábban jelezte, hogy az útépítési projekt keretén belül kivágandó mintegy 200 darab fa és fás szárú növény pótlására dupla mennyiségben, vegyes összetételben, a fakivágási engedélyben előírt minőségű fát és fás szárú növényt ültet a kivitelező a munkaterületen, illetve a város által kijelölt önkormányzati területeken.

Ez mindenképpen biztató, de a helyben élők kérdése is jogos: mikor kezdik el elültetni az új fákat a területen, és milyenfajta növényekkel akarják pótolni a kivágottakat? A kérdésekkel megkerestük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát. Azt is megkérdeztük, hogy a város mely más területein lesz még faültetés a beígért kvóta terhére.

Legyen zöld a látványelem!

Az önkormányzat egyébként ötletpályázatot hirdetett a projekt keretében a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében épülő turbókörforgalom központi látványelemének megtervezésére. A körforgalom közepére olyan látványelemet szeretnének kihelyezni, amely méltóképpen fogadja a városba a 3-as főúton keresztül érkezőket. Ehhez annyit szeretnénk hozzátenni, hogy leginkább zöldfelületet kellene kialakítani a területen.

(A borítóképen: Már szélesítik az utat, épül az új körforgalom)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkezdtek-a-fak-kivagasat-a-vorosmarty-utca-menten-5849879/

Videó:

https://boon.hu/video/mar-dolgoznak-az-uj-korforgalmon-miskolcon/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában