Covid-19

2021.10.19. 11:30

Van iskola, ahol már kötelező a maszk

Az intézmények saját hatáskörben dönthetnek az egészségügyi és higiénés szabályok szigorításáról.

Apagyi Beáta, Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Vannak központi intézkedések, amelyek minden iskolát egyaránt érintenek, de jelenleg a maszkviselés elrendelése intézményi hatáskörbe tartozik. Mivel országosan napról napra nő a Covid–19-fertőzöttek száma, és a betegség a gyermekeket sem kíméli, ezért több iskolában fontolóra vették a jelenlegi egészségügyi és higiénés szabályok szigorítását. Az alapvető, hogy az intézményeket csak egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja, mégis elkerülhetetlen a fertőzések terjedése.

Iskolaigazgatói kompetencia

Az iskola saját hatáskörébe tartozik, hogyan alakítja házirendjét. Az adott településen lévő oktatási intézmény az önkormányzattal való konzultáció után hozhat egyéni vezetői döntést. Teljes mértékben iskolaigazgatói kompetencia, hogy szigorítanak-e a maszkviselés szabályain – mondta László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója.

A Gesztelyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolába helyben élő, újharangodi és sóstófalvai gyerekek is járnak. Az iskola tantestülete úgy döntött, hogy október 18-tól, azaz hétfőtől a maszkviselést visszaállítják a korábbi szabályoknak megfelelően. Konzultáltak az egészségügyi dolgozókkal is, akik egyetértettek a felvetéssel – mondta Pásztor Ferenc, az iskola igazgatója. Elsősorban a kockázat csökkentése és a gyermekek védelme érdekében kezdeményezték az intézkedést. Jelenleg is nagyon sok gyermek hiányzik betegség miatt az iskolából. A tüneteik alapján nehéz megállapítani, hogy a tanulók melyik vírust kapták el, hiszen a nátha, köhögés, hasmenés és az ezeket kísérő láz lehet Covid–19-fertőzésre utaló jel, de akár influenza is – ismertette az igazgató.

A felsősöknek egész nap

Az iskolába 248 gyermek jár, ennek a számnak nagyjából a fele alsó tagozatos tanuló. A kicsik számára nem kötelező a maszkviselés a saját tantermükben, illetve a szabadtéri foglalkozásokon, a közösségi terekben viszont nekik is fel kell venniük. A felső tagozatos diákoknak hordaniuk kell a maszkot egész nap az iskola területén, hiszen ők vándorolnak a szaktantermekbe, nem csak a saját tantermükben vannak a tanítási idő egésze alatt – tudatta Pásztor Ferenc. Hozzátette: az intézményben karantént még nem kellett elrendelni tömeges megbetegedés miatt, járványügyi megfigyelés alatt volt néhány tanuló nemrégiben, de már ők is látogathatják az iskolát. A maszkviselés természetesen nem csak a diákokra vonatkozik, a pedagógusokra és az iskola teljes személyzetére ugyanúgy.

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban már a múlt hónap végén megváltozott az egészségügyi protokoll. Balla Árpád, az iskola igazgatója a hűvösebb idő beállta és a felső légúti megbetegedések számának az iskolában is tapasztalható növekedése, valamint a Covid országos fertőzési adatainak emelkedése miatt – a fertőzésveszély kockázatának és a betegségek terjedésének lassítása érdekében – belépéskor, a közösségi terekben (folyosó, mosdók, öltözők) az orrot és szájat eltakaró maszk kötelező viselését rendelte el. Az iskola honlapján közzétett tájékoztató szerint a tanórákon a lehető legnagyobb távolságot kell tartani egymástól, és ha a pedagógus – miután mérlegelte a kockázatokat – utasítást ad erre, a tanulók kötelesek a maszkot felvenni. Ezek mellett elengedhetetlen a termek, tanári szobák szellőztetése a szünetekben, továbbá az is, hogy ha valaki betegnek érzi magát, maradjon otthon, és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, és csak akkor térjen vissza az intézménybe, ha az orvos arra engedélyt adott, amelyet az érintett igazolni is tud.

Nem kötelező

– Nem tiltjuk, de egyelőre nem tesszük kötelezővé a gyerekeknek a szájmaszk viselését, ahogyan a pedagógusainknak sem – válaszolta lapunk kérdésére Tompa Médea, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium szakképzési igazgatóhelyettese. – Ennek ellenére a tanár kollégák többsége felveszi, hiszen a tanári szobában, főleg a szünetekben, sokan tartózkodnak egy légtérben. Kézfertőtlenítők vannak bent a termekben, ahogy felületfertőtlenítők is. Ezt is látják a gyerekek, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy használják is, függetlenül attól, hogy nem előírás. Az iskolába belépve jelenleg nincs kötelező testhőmérséklet-mérés, ahogyan fertőtlenítés sem. Aki viszont szeretne ezekkel a lehetőségekkel élni, mindkettőt megteheti a portás segítségével – tette hozzá.

Hibrid oktatás

– Szerencsére az intézményben egyelőre nincs nagyszámú covidos megbetegedés, így nem tartottuk indokoltnak, hogy ezeket újra kötelezővé tegyük. Ezen a héten egy osztályunk van hibrid oktatásban, ami azt jelenti, hogy 10 tanuló otthonról, az osztály többi része pedig az iskolában sajátítja el a tananyagot. Ez azért alakult így, mert az előbb említett osztály egyik diákjának pozitív eredményt mutatott a Covid-tesztje, amit a szülő jelzett az osztályfőnöknek, aki továbbította az információt az iskola vezetősége felé. Mi ezt jelentettük az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a népegészségügynek, amelyek elrendelték a tanítás ezen formáját. Jelenleg tehát az osztály oltással rendelkező tanulói tartózkodhatnak az intézményben. A hibrid oktatás során az osztályterembe be van készítve laptop és az élő közvetítéshez szükséges eszközök, így az otthon tartózkodó diákok is – akik oltatlanok, vagy védettségük lejárt – azonnal látják a tananyagot. Mivel jövő héten már kezdődik az őszi szünet, ezt a hetet kellett ilyen módon megoldanunk – mondta végezetül az igazgatóhelyettes.

Mérik a testhőmérsékletet

Nem merült fel a jelenlegi eljárásrend módosítása a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában sem.

– A számok ennek szükségességét nem igazolják. Kevés a hiányzó diák, nincs fertőzött gyerekünk, felnőttünk sem. A meglévő eljárásrendünk szerint opcionális a maszk viselése zárt térben, belépéskor a kézfertőtlenítés kötelező, testhőmérsékletet viszont nem mérünk – erősítette meg Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, az intézmény igazgatója.

(A borítóképen: A Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában nem kötelező, de sokan viselik a maszkot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában