pihenőpark

2021.10.27. 07:00

Tündérkert: nem eladható

Az önkormányzat eladná, a park üzemeltetője megvenné, de a hatóság közbeszól.

Hegyi Erika

20211001 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tündérkert helyszín, körkép.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

A Diósgyőri vár mellett fekvő úgynevezett Tündérkertet szeretné megvásárolni a terület jelenlegi bérlője, de nem biztos, hogy erre lehetősége lesz. A miskolci önkormányzat hetilapjában, a Miskolci Naplóban ugyan a napokban megjelent egy hirdetés, miszerint a Tópart utcai 15 ezer 718 négyzetméteres beépítetlen terület (helyrajzi száma 33327) eladóvá vált, minimális bruttó ajánlati ára 64 millió 800 ezer forint, de tudomásunk szerint a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi és Vízvédelmi Hatósága levelet küldött Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének.

A hatóság ebben felhívja a figyelmet: a szóban forgó „ingatlan bármely részének” értékesítése nem lehetséges, mégpedig Miskolc és a környező települések ivóvízbázisának érdekében.

Kérdéseket küldtünk az üggyel kapcsolatban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, amely azt ígérte, a napokban válaszol.

Fejlesztene

A Tündérkertről (hivatalos nevén WOW Pihenőparkról) az elmúlt hetekben többször is írtunk. Előző cikkeinkből kiderült, hogy a park szolgáltatásai október végén bezártak, az üzemeltető vállalkozó elmondása szerint felújítás miatt. Tervei között az szerepel, hogy még ebben az évben újra élet költözik a kertbe. A közösségi oldalon közzétett posztjából az is kiderült, hogy a parkra nem mint befektetésre tekint, de a további jelentős beruházások miatt fontos számára a biztonság, amit egy pár évnyi bérlet „nem testesít meg”. Felsorolta, hogy szeretne a jövőben szökőkutat, zenepavilont, mézeskalácsházat és jégpályát létrehozni a területen.

A vállalkozó arról is írt, hogy az előző városvezetéssel – a katasztrófavédelem vízügyi vezetőit bevonva – a víziójukat több tanulmányban bemutató egyeztetések után a területet „forgalomképesnek” nyilvánították, ami azt jelenti, hogy az ingatlan el- és bérbe adható.

Többször küldtünk már kérdéseket a miskolci önkormányzathoz a Tündérkerttel kapcsolatban, de választ egyik alkalommal sem kaptunk. Legutóbb annyit tudtunk meg, várják a különböző hatóságok véleményét. Ezért is furcsa a mostani helyzet, hiszen ha a vízvédelmi hatóság nem tartja eladhatónak a Tündérkert területét, akkor miért jelent meg a miskolci önkormányzat lapjában az eladásról szóló hirdetés.

Annyit biztosan tudunk, hogy a kert bérleti szerződése 2026-ig szól, és ez a jövőben meghosszabbítható.

Korábban arról is írtunk, hogy a Tündérkert vízbázisvédelmi területen fekszik, rendkívül érzékeny területről van szó. Ezt nemcsak a park esetében, de a Diósgyőri vár felújítási munkálatai során is figyelembe kell venni.

(A borítóképen: A Tündérkert ismert és népszerű helye lett a városnak)

Olvassa el korábbi cikkünket is a témával kapcsolatban:

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megvennek-a-tunderkertet-5867759/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában