Covid-19

2021.10.06. 12:53

Több országban kötelező már a vírus elleni védőoltás

Szigorú szabályokat vezettek be számos államban bizonyos munkakörök betöltésére a járvány miatt.

A member of the medical mobile vaccination team for Covid-19, vaccinates a man with reduced mobility sitting in his vehicle as part of the vaccination campaign taking place in an outlying municipality of Hitiaa, on the French Polynesia island of Tahiti, on September 8, 2021. (Photo by Jerome BROUILLET / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Egyre több ország jelenti be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, aki ezt nem teszi, az kiesik a rendszerből. Ezt azzal magyarázzák, hogy csak így biztosított a biztonságos betegellátás és az egészségügy teherbírásának a fenntartása.

Franciaországban a kórházakban és számos más intézményben kötelező védőoltást vezetnek be az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök még júliusban egy beszédében. A szeptember 15-éig elhalasztott lépés végül 2,7 millió embert érintett: kórházi dolgozókat, mentősöket, idősotthonok dolgozóit, magánorvosokat, magánápolókat, de még tűzoltókat is. Az egészségügyi dolgozók vagy bizonyos, nagy fokú emberi érintkezést igénylő szakmák esetében kötelező a védőoltás többek között az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Görögországban is.

Más szakmákban is

Nagy-Britanniában októbertől kezdve törvény követeli meg az ápolóotthonok minden dolgozójától, így időszakosan jelen lévő kereskedőktől és fodrászoktól is, hogy be legyenek oltva, bár a Reuters tudósítása szerint még egy 16 hetes türelmi időszak lesz érvényben. Olaszországban idén március óta elfogadott rendelet írja elő, hogy az egészségügyi dolgozókat, köztük a gyógyszerészeket is be kell oltani, legalább egy, de egy hónap után kötelezően a második dózissal is. Azok fizetését, akik ezt megtagadják, az év hátralévő részére felfüggesztik.

Görögországban már július 12-én – azonnali hatállyal – kötelezővé tették a védőoltásokat az idősotthonok dolgozói, szeptembertől pedig az egészségügyi dolgozók számára. Mind a két dózis elő van írva függetlenül attól, hogy melyik oltóanyagot alkalmazzák, egyedüli kivételt csak az eredendően egydózisú vakcinák képeznek.

Ausztrália július végén döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyben dolgozók, magas kockázatú idősek gondozásában dolgozók és a karanténszállodák alkalmazottai számára. Minden ajánlott dózist fel kell vennie annak, aki dolgozni szeretne. Az ország egyik államában, Victoriában még a tanároktól és sportolóktól is megkövetelik az oltottságot – az első dózist október 15-éig, a másodikat legkésőbb november 19-éig meg kell kapni.

Minden iskolást beoltatnának

Az Amerikai Egyesült Államok államaiban azonban még nem született egységes döntés az oltások valamilyen szintű kötelezővé tételéről. Biden elnök 17 millió szövetségi alkalmazott számára követelte meg a védettséget még szeptemberben – oltás vagy tesztelés útján. Az államok ezen túl már saját hatáskörben döntenek, de az elnök kérése szerint a kormányzók az iskolai dolgozóktól is megkövetelhetik a védettséget a közeljövőben. Kalifornia állam máris radikálisabb lépés mellett kötelezte el magát: Minden iskolástól – első osztálytól kezdve – megkövetelik majd a kötelező koronavírus elleni védőoltást, amint az elérhetővé válik számukra. Ez a felsőbb évesek számára egy-két hónapon belül bekövetkezhet, de a kicsiknek a szabály csak jövő júniustól léphet érvénybe – írja az Associated Press.

Sok helyen még bizonytalanok

A Vatikánban október elseje óta kötelező a védettség igazolása a Szentszék minden dolgozója számára. Október 4-én, hétfőn érkezett a hír, hogy a svájci gárda három tagja, mivel továbbra sem kíván oltakozni, önként távozott a pápai testőrségtől.

A távirati iroda közlése szerint október 4-étől Horvátországban az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóktól követelik az igazolt védettséget: oltással vagy gyógyultsági igazolással kell rendelkezniük, egyéb esetben heti kétszer tesztelésnek kell alávetniük magukat az alkalmazottaknak.

Belgiumban még csak vezető politikusok felszólalásaiban szorgalmazzák az oltások kötelezővé tételét.

Németországban a választások és a folyamatban lévő kormányalakítás miatt továbbra sincs egyértelmű iránymutatás az oltások valamilyen szintű kötelezővé tételéről. A legsürgetőbb helyzetben a szomszédos Románia van, ahol a legrosszabbak a járványügyi mutatók Európában, de még ott sincs napirenden a kötelező oltás, pedig számos egészségügyben dolgozó ember betegszik meg napról napra.

(A borítóképen: Saját gépkocsijában oltanak be egy férfit Franciaországban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában