Avatás

2024.05.27. 13:00

Középkori szoboregyüttest kapott a Szentkereszt-dűlő

A Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos és Katonai Lovagrend, valamint a Pálos szerzetesrend tiszteletére készíttetett egy középkori szoboregyüttest, melynek ünnepélyes átadására a közelmúltban került sor a Tarcal külterületén található Szentkereszt-dűlőben.

Boon.hu

Fotó: Erdős József

A Tarcal községhez tartozó Szentkereszt és Nyulas dűlők különlegességét az adja, hogy Magyarország legrégebben dokumentált dűlői. Az emlékpont középkori szoboregyüttese két, tölgyfából készült életnagyságú elemből áll: egy lovag és egy barát alakot ábrázol.

A szoboravatón köszöntőt mondott Kaszás Attila, a Konzervatív Műhely Alapítvány kuratóriumának tagja, Siket Tibor, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület elnöke. Elismerését és támogatását fejezte ki Posta György, Tokaj polgármestere, Butta László, Tarcal polgármestere és Rozgonyi István, Bodrogkeresztúr polgármestere is.

Fotó: Erdős József

Az ökomenizmus jegyében Tokaj keresztény egyházi felekezeteinek vezetői mindannyian elfogadták a felkérést és megáldották a szoboregyüttest, megszentelték az emlékpontot.

Az ünnepség konferenciával folytatódott, ahol az érdeklődő közönség tagjai előadásokat hallhattak a tokaji Szentkereszt dűlő történetéről, a Pálosok jelentőségéről a Zemplénben, illetve az emlékhely születésének történetéről.

Fotó: Erdős József

Dr. Nagy Kornél történész tudományos főmunkatárs (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet) előadásában elmondta, hogy Szentkereszt dűlő a jelenlegi ismereteink szerint a mai Tokaj-Hegyalja legrégibb szőlőhegye. A Szentkereszt első igazolt említése 1187-ben történt, amikor III. Béla király Tokaj térségében telepítette le a Szent János Ispotályos lovagrendet (mai nevén Máltai Lovagrendet), kolostor alapítás céljából. A kolostor titulusa a Szent Kereszt Felmagasztalása volt, és szőlője is ezt a nevet vette föl.

Mihálka György festőművész tervezte az emlékhely szoboregyüttesét, aki előadásában ismertette a szobrok szimbolikáját, üzenetét. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Kóter László fafaragó művész is, aki a szobrokat készítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában