közbiztonság

2021.10.28. 19:00

Jobb és több kamera vigyáz majd Tiszaújváros közrendjére

Nagyon sok hasonló méretű városban még csak álmodoznak róla, Tiszaújvárosban már régóta működik a térfigyelő rendszer. De ráfér a felújítás a kamerákra.

Szaniszló Bálint

20200423 TISZAÚJVÁROS fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Városháza és a Dísz-tó környéke Tiszaújvárosban.

Fotó: Ádám János

Úttörő volt Tiszaújváros a térfigyelőkamera-rendszer kiépítésével és azzal is, hogy a kamerák továbbította képek egyenesen a rendőrséghez futnak be, azaz a lehető leggyorsabban lehet reagálni egy-egy helyzetre.

Korszerűbbek kellenek

A kamerarendszer azonban karbantartást és korszerűsítést is igényel. A város önkormányzata két esztendővel ezelőtt kezdte el a városi térfigyelőkamera-rendszer bővítését és modernizációját. Ennek az is része volt, hogy új helyszíneket vontak be a rendszerbe, és ezzel párhuzamosan elkezdődött a régi kamerák korszerűbbre cserélése is. A berendezések ugyanis életkoruk és műszaki állapotuk miatt a rendeltetésszerű használatra már nem minden esetben vagy csak folyamatos javítás mellett voltak alkalmasak.

Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete legutóbbi ülésén is tárgyalt a kamerarendszer korszerűsítéséről, amelyre azért nyílik most lehetőség, mert az év elején tervezetthez képest nagyobb lett a költségvetés bevétele, azaz többletfeladatokat lehet vállalni.

A megújítás jegyében

gy újabb közterületi térfigyelő kamerákat cserélhetnek le. Mint megtudtuk, a mostani állomás, hogy a még üzemben lévő 6 darab úgynevezett Bosch PTZ rendszerű kamerát lecserélik. Hat helyszínt érint tehát a korszerűsítés, amely érinti a kiszolgálóegységeket, a kábeleket, csatlakozódobozokat. Megújul a kamera a Lévay utcán az ’56-os téren elhelyezett oszlopon, a városközpontban lévő tó déli oldalán, a lépcsősornál, a Teleki út és a Munkácsy út kereszteződésénél, a sportcentrum portaépületének homlokzatán, a Szederkényi út 25. szám előtt elhelyezett oszlopon és a Tiszapart városrészben, a Verebély utcai sporttelepnél.

Újdonság, hogy a hatékonyabb megfigyelés érdekében a felszerelendő új kameraházakba 4-4 kamerát telepítenek, ami folyamatos 360 fokos megfigyelést tesz lehetővé.

A beruházáshoz – egyhangú szavazással – 7 millió 620 ezer forintot biztosított a képviselő-testület a város költségvetéséből. A kamerákat és egyéb eszközöket nyílt pályáztatás révén szerzi be az önkormányzat, a felszerelést és az üzembe helyezést a térfigyelőkamera-rendszert üzemeltető cég, az Ominet Kft. végzi el.

Tárgyalnak a bővítésről

A legutóbbi közgyűlésen szó volt arról is, hogy az önkormányzat tárgyalásokba kezdett a Tiszaújvárosi Rendőrkapitánysággal arról, hogy a város mely részein lenne szükséges további kamerákat felszerelni. Mint megtudtuk, az ezzel kapcsolatos elképzeléseket majd a jövő évi költségvetésbe építenék be, amennyiben rábólintanak a képviselők.

(A borítóképen: A belvárosban lévő tó környékén is vannak térfigyelő kamerák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában