veszettség

2021.10.06. 07:00

Elkezdődött a rókák vakcinázása

A rókaállomány betegségmegelőző vakcinázása a héten kezdődik.

20200806 Gyula Magyarország legszelídebb rókája Szöszi. Gazdája Gombos Tamás fotó: Czerkl Gábor (CZ) Bors

Forrás: MW

Fotó: Czerkl Gábor

A rókák veszettség elleni immunizálására idén ősszel is sor kerül. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A védettséget adó vakcinákat Borsod-Abaúj-Zemplén északkeleti térségeiben október 4–7. között kisrepülőgépekről juttatják ki erdős és mezőgazdasági területeken, ez a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések listája a Nébih honlapján is elérhető.

Három hét zárlat

A vakcinát tartalmazó csalétek az ember számára kellemetlen szagú. A kutyákra és macskákra nem veszélyes, azonban védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban. A betegség a vadon élő és a házi emlősállatokra és az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott – emlékeztet a Nébih.

Annak érdekében, hogy a veszettség terjesztésében leginkább érintett rókák minél nagyobb arányban jussanak hozzá a csalétekbe rejtett oltóanyaghoz, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra – megyénkben október 4–24. között – az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Erről az illetékes állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok hirdetőtáblákon tájékoztatják a lakosságot. A külterületi utak mentén, a parkolóhelyeken, a turistaházak és vadászházak közelében a vadászati hatóság irányításával elhelyezett vörös színű plakátok figyelmeztetik erre a kirándulókat.

Az ebzárlat alól felmentést csak a beoltott vadászebek, a fegyveres testületek és a katasztrófamentők kutyái, a segítő- és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket segítő kutyák kapnak.

Utoljára Borsodban

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető – emlékeztet a Nébih, amely az immunizálási program eredményességét a kilőtt állatok laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi. Az előző évek alapján úgy tapasztalták, hogy a hazai rókaállomány mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket, ennek köszönhetően a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő Magyarországon. Utoljára 2017- ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírus jelenlétét. Emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt, így a kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően a vakcinázandó területet is csökkenteni lehetett.

A szomszédoknál

A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában azonban még előfordul a veszettség. A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében, utoljára 2021 februárjában jelentettek újabb, ezúttal rókát érintő esetet. Kárpátalján 2020- ban 12 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi és vadállatokban. A betegség jelenléte a szomszédos országokban alátámasztja a megelőző intézkedések fenntartásának fontosságát – hangsúlyozták.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ehhez kapcsolódva indította el a világhálón a veszettsegmentesites.hu címen elérhető tematikus ismeretterjesztő oldalt, ami többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is tájékoztat.

(A borítóképen: Elkezdődött a vakcinázásuk (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában