A fehér bot napja

2021.10.15. 14:00

Él az empátia a látássérültek iránt

A problémák mellett a pozitívumokra, a vakokban és gyengénlátókban rejlő lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A fehér bot nemzetközi napja október 15., ami talán nem véletlen, hiszen október a látás hónapja, továbbá második hetének csütörtökén tartják számon a látás világnapját is.

A világnap jelképe, az összecsukható fehér bot (vakbot) a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Ezt használva a járművek vezetői, a gyalogosok távolról felismerik és tudják, hogy vak ember közlekedik közöttük. A vak és a gyengén látó emberek túlnyomó többsége felnőttként veszíti el látását. Okai elsősorban az öregedéssel együtt járó látásromlás, ezenkívül a cukorbetegség szövődménye, a zöld hályog (glaukóma), a különböző sérülések és balesetek. A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori vakok és gyengénlátók alkotják. A vezető ok a koraszülöttségből származó vakság, ezenkívül a különféle szembetegségek is a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek.

– Aki születésétől kezdve, gyermekkorától fogva látássérült, annak természetesebb az elfogadás, hiszen ehhez szokott hozzá. Nyilván itt is vannak fokozatok, amelyek az ember lelkében pszichikai nehézségeket okoznak. Azonban nem szabad csüggedni, az élet különböző területeinek problémái ugyanúgy megoldásra várnak, a célkitűzéseket véghez kell vinni a magán- és a szakmai életben is. Nyilván akinek akár egy baleset, egy komoly szembetegség, akár egy más jellegű betegség társbetegségének következményeképp romlik a látása, vagy veszíti el azt teljesen, annak a feldolgozás folyamata sokkal hosszabb lehet. Új életformához kell alkalmazkodnia, annak ellenére is, hogy ma már a technika is egyre nagyobb mértékben segíti a látássérült emberek boldogulását, legyen szó akár a képernyőolvasó szoftverrel felszerelt számítógépekről, a szkennerről, az olvasótelevízióról, a digitális nagyítókról, nem utolsósorban a beszélő mobiltelefonokról. Ezek lehetővé teszik az önálló tanulást és munkavégzést, lerövidítik a feldolgozás folyamatát. Továbbá ezt szolgálják a rehabilitációs tevékenységek is, amelyeket az egyesület is végez – magyarázta a különbségeket Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke.

– Egyesületünk már 69 éve létezik, hosszú éveken keresztül volt a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete, 2004-től azonban önálló jogi személyiséggel rendelkező egyesületről van szó, ami ennek ellenére továbbra is tagja az országos szövetségnek. Az egyesület elsősorban a megyében élő látássérültek érdekvédelmét látja el kollektíven és egyénileg. Bár országos szövetségi tagként hazánk bármely pontjáról fordulhatnak hozzánk. A bennünket felkereső látássérülteknek, családtagjaiknak a mindennapjaikat érintő dolgokban próbálunk segítséget nyújtani. Értem ez alatt a szociális ellátáshoz való hozzájutást, látássérültség okán a fogyatékossági támogatást, közgyógyellátás, fogyatékossági kártya, vakvezető kutya igénylését, egyéni pályázatokat, szakszerű adó- és jogi tanácsadást is biztosítunk az abban jártas kollégák közreműködésével.

Érdekeket védenek

– Nemcsak a tagsági viszonyt létesítőknek, hanem közhasznú szervezet révén bárkinek, aki hozzánk fordul, egyénre szabott informatikai oktatást biztosítunk, képernyőolvasó vagy képernyőnagyító program alkalmazásával nemcsak a számítógép és az internet, hanem a közösségi oldalak látássérültként történő használatában, munkába állást segítő informatikai eszközök, okoseszközök megismertetésében is aktívan részt veszünk. Az egyesület a megyei könyvtárral és annak fiókkönyvtárával együttműködve hangoskönyvtárat működtet. A hét minden munkanapján nyitva vagyunk különböző időpontokban. Akkreditált foglalkoztatóként megváltozott munkaképességű látássérült személyeket alkalmazunk az egyesület működését és szolgáltatását érintő munkakörökben – folytatta Barnóczki Gábor.

– Nemcsak adminisztratív ügyekben segítünk, hanem számtalan közösségi programot is szervezünk. Szerteágazó kulturális tevékenységeket valósítunk meg, amelyeknek kereteiben színházbérletet vásárolunk látássérült tagjainknak és kísérőiknek, hogy előremozdítsuk a kultúrához való hozzáférésüket. Klubnapokat tartunk, ahol grillezünk, főzünk, komoly- és könnyűzenei koncerteken, irodalmi délutánokon, bálokon veszünk részt. Nemcsak az egyesület központjában megrendezett eseményeken találkozhatnak a vakok és gyengénlátók, valamint kísérőik, hanem Miskolc városának egyéb kulturális intézményeiben is. A kultúra mellett a sport- és szabadidős tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektetünk, amelyek integrált projekteken keresztül valósíthatók meg. A teljesség igénye nélkül lehetőség van gyógytornázni, jógázni, túrázni, tekefoglalkozásokon részt venni.

(A borítóképen: „A technika is egyre nagyobb mértékben segíti a látássérültek boldogulását” – véli Barnóczki Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában