Sárospatak

2021.10.10. 11:30

Díjazták a Makovecz Imre által tervezett épületet

Épített környezet kategóriában nyerte el a „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára.

Balogh Csilla

Fotó: SMHK

A „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat 2015-ben alapította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága. A díjjal a megye maradandó értékei ismerhetőek el. Olyan épített, természeti, környezeti, valamint kulturális és egyéb alkotások, amelyek nemzeti kincsünket képezik, s amelyekre méltán lehetünk büszkék. A monumentális, látványos építészeti megoldásokban bővelkedő alkotáshoz szervesen kapcsolódik a főbejárat előtt magasodó, a magyarság eredetére utaló két oszlopon álló szobor, Péterfy László szobrászművész munkája.

Emblematikus épület

Az építmény, amely magában foglalja a művelődési ház és a könyvtár mellett a mozit is, a város jelképe lett az idők folyamán, s ma már a közösségi és kulturális élet meghatározó színtere. A Makovecz Imre tervei alapján 1983-ban készült létesítmény számos belvárosi épület arculatát befolyásolta a későbbiekben, átalakítva a városközpont kinézetét. A hazai organikus építészet meghatározó épülete ma már műemlék státusszal rendelkezik.

– A tervező által képviselt organikus építészeti stílus az építés idejében ritka volt, és új irányvonalat képviselt. Az ember- és természetközeli építészeti mód kívül-belül megjelenik, szerves egységet alkotva egymással. Nemrég fejeződött be az egész épület rekonstrukciója és akadálymentesítése. A korszerűsítés, egyben a létesítmény építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékei megőrzésének irányítása Makovecz Imre egyik tanítványa, Sáros László György építész feladata volt – ismertette az épület felújítással megnövelt értékeit Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója.

A Művelődés Háza és Könyvtára tevékenységei és szolgáltatásai hozzájárulnak a helyi identitás erősítéséhez, új ismeretek átadásával, közösségi élmények biztosításával az életminőség javításához. Falai között otthonra lelnek az évtizedes múltra visszatekintő előadó-művészeti és tárgyalkotó csoportok, művelődő közösségek. Közülük több megyei értékdíjjal is rendelkezik.

– Az értékdíj elnyerése fontos visszaigazolás számunkra arról, hogy ez az épület nemcsak Sárospatak életében fontos. Ezenkívül felhívja a figyelmet Makovecz Imre építészeti különlegességeire – mondta Csatlósné Komáromi Katalin.

(A borítóképen: A város jelképe lett az idők folyamán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában