1956-os forradalom és szabadságharc

2021.10.22. 18:32

A civilek is megemlékeztek

A Civil Összefogás Fórum és a Fidesz Magyar Polgári Szövetség miskolci helyi szervezetének elnökségei együtt helyezték el koszorúikat Miskolcon a Zsolcai kapuban lévő emléktáblánál, amely az 1956 október 26-án mártírhalált halt tizenhat tüntető nevét tartalmazza.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Annak a tizenhat tüntetőnek a nevét, akikkel a szemben lévő rendőrséget a forradalom napjaiban védő belügyesek golyói végeztek. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, hogy minél messzebb vagyunk időben a forradalmi eseményektől, annál inkább meg kell róluk emlékeznünk, hogy sose feledjük el, hogy egy harcos, magáért mindig kiálló nemzet a magyar. Ahogyan kiálltak elődeink minden külső elnyomással szemben, úgy kell ma is kiállnunk minden szuverenitásunkat és szabadságunkat korlátozni akaró fenyegetés ellen. '56 hősei ebben legyenek példaképeink.

Ferenczyné Lendeczky Katalin a CÖF miskolci szervezetének tagja felelevenítette a forradalom első napjainak miskolci történéseit, amelyek a 26-i sortűzhöz vezettek. Mint elmondta, a zömmel egyetemistákból és munkásokból verbuválódott tömeg az előző napok tüntetései alatt letartóztatottak szabadon bocsátását követelte a rendőrség épülete előtt, békésen, amikor egy figyelmeztető lövés után a karhatalom a tüntetők közé lőtt. A rendőrsortűz tizenhat áldozatot követelt, akik neveit az emléktábla őrzi. A megemlékezés a koszorúk elhelyezése után a Himnusz eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában