Fejlődés

2021.09.23. 19:00

Nagy fejlődés volt Gömörszőlősön

Két évig nélkülözniük kellett minden vendéglátóegységet. Mostantól újra tudnak alapvető élelmiszereket és helyi termékeket vásárolni helyben.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Bluepixel

Egyedül ez a település viseli az egykori történelmi Gömör vármegye nevét határon innen. Az idilli környezetben elterülő falu lakosainak száma nem éri el a százat, de szép természeti adottságai, valamint gazdag épített és kulturális öröksége révén híre messzire elér. Egy pályázati projekt, a „Gömör Szíve – Szív útjai” program a térség öt településén tizenhárom látogató-központú állomást és tanösvényt segített létrehozni majd háromszázmillió forintból. Ebből négy Gömörszőlősön valósult meg. A Gömörszőlősi Őszelő programja keretezte két új létesítmény átadását a hétvégén. A Szíves Fogadót és a Gömöri Termékházat vehették birtokba a helyiek, ahogy a tradicionális gömöri vendéglátás indokolja, finom ételek, jó zene és tánc kíséretében.

Műemléki környezetben

A Szíves Fogadó a néprajzi gyűjtemény udvarán várja a látogatókat, alapvetően a kultúra háza. Az épület kézműves-foglalkozások, előadások, kiállítások helyszíne lesz a jövőben, de akár többnapos nyári tábornak, közösségi rendezvénynek is helyet adhat. Replika eszközök (például kötélverő), felölthető népi viseletek, „Ládafia” játszósarok népi játékokkal, textilhinta is várja az ide érkezőket. A fogadó nagytermének főfalát Máger Ágnes festőművész alkotása díszíti. A szárnyas oltár főmotívuma a falu látképe. A művész közel harminc éve kötődik Gömörszőlőshöz, ahol alkotótábort is működtet nyaranta.

A Gömöri Termékház tradicionális, boltíves, tornácos épület. Részben a helyi kistermelők portékáit fogják össze, részben a falu lakosai és az odalátogatók számára biztosítanak alapvető élelmiszereket, valamint a Gömöri mulcsos szörpök termékboltja is. Mivel Gömörszőlős az Országos Kéktúra egyik állomása, így a túrázók is megpihenhetnek ott.

A két beruházást a térség országgyűlési képviselője, Riz Gábor adta át. A fogadó és a termékház jelentőségéről a település életében É. Kovács Judit polgármester asszony szólt. A bolt funkcionalitásáról és a személyes indokokról annak működtetése kapcsán a házigazda Péntek-Gyulai Éva beszélt, aki a fővárosból települt vissza Gömörbe családjával. A vállalkozás létrejöttének hátteréről dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója vallott a közönség előtt. A programot Csiszár István és Puskó Márton népzenészek műsora kísérte.

Hamarosan a Gömör Szíve projekt további beruházásait is átadják a településen, így a közösség szolgálatába kerül a Biokertes Vendégház és az Extenzív gyümölcsös.

(A borítóképen: A Gömöri Termékház)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában