üzemanyagár

2021.09.11. 19:30

Kötelezővé teszik az üzemanyag-átlagárat

A töltőállomásokon szeptember végétől kell feltüntetni.

20210728 Miskolc Történelmi csúcs közelében a benzinár Magyarországon illusztráció. Képen: benzinkút Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

Az üzemanyagok eladási ára és egységára feltüntetésének szabályairól augusztus végén jelent meg az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete, amely előírja, hogy a fogyasztó számára biztosítani kell a fajlagos üzemanyagköltségek összehasonlításának lehetőségét. A szeptember utolsó napján hatályba lépő kötelezettség lényege, hogy a kútoszlopokon vagy az üzemanyagtöltő állomások kereskedelmi egységeiben kötelező lesz feltüntetni, mennyibe kerül száz kilométernyi út megtétele a különböző üzemanyagokkal – beleértve ebbe az elektromobilitást is.

A száz kilométerre jutó üzemanyagköltség kiszámításáról szóló útmutatás szerint a számítás alapját olyan személyautók kiválasztott mintája képezi, amelyek legalább súlyukat és teljesítményüket tekintve egymáshoz hasonlóak, noha különböző üzemanyagot használnak. A Ft/100 kilométerben kifejezett értékekért pedig a jármű fajlagos üzemanyag-fogyasztását kell megszorozni az átlagos üzemanyagárral, elektromos autó esetén kilowattórával.

A rendelet közli a száz kilométerre meghatározott üzemanyag-fogyasztási átlagértéket is, amely autógáz (LPG) esetén 8,10 liter, benzin esetén 6,33 liter, gázolaj esetén 5,06 liter, míg elektromos áram esetén 17,13 kilowattóra. Ezeket az értékeket kell megszorozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett fogyasztási norma szerinti üzemanyagárakkal. A NAV havonta meghatározott üzemanyag-elszámolási értékeivel szemben azonban a töltőállomásokon negyedévente kell frissíteni az értékeket, így az átlagárjelzés nem követi az üzemanyagok árainak változásait.

(A borítóképen: Negyedévente frissítik majd az adatokat a kutakon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában