Innovatív társadalmi és közösségi jólét

2021.09.21. 19:02

Füzérradvány „Az Év Digitális Faluja”-díj egyik nyertese

A díjat 2021-ben alapították azzal a céllal, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseiket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A címre a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer fő alatti magyarországi települések pályázhattak.

Forrás: www.digitalisjoletprogram.hu

A 2021. augusztus 20-i határidőig beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. A díjakat az immár harmadik alkalommal megrendezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város témájú nemzetközi szakmai konferencián adták át, ahol a résztvevők megismerhették a több mint harminc kiállító jövőbe mutató városfejlesztési megoldásait is.

„Az Év Digitális Faluja” címet négy kategóriában adták át a konferencia keretében és Füzérradvány települése nyerte el az Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategória díját.

Uhrin Sándor, Füzérradvány alpolgármestere vette át a díjat

„Ma hazánk egy gazdaságilag növekvő, a hazai és a külföldi vállalatok számára egyaránt optimális környezetet biztosító, az innováció terén folyamatosan fejlődő, a világjárvány egészségügyi és gazdasági hatásaival sikeresen megküzdő állam Európa szívében. A visegrádi országok és tágabb értelemben az egész térség jelentősége is egyre jobban növekszik. Közép-Európa erősödik, a versenyképessége javul, és a gazdasági teljesítménye nő. Nem esünk túlzásba, ha azt mondjuk, Közép-Európa a kontinens gazdasági motorjává vált. Az Ipar 4.0, a robotizáció, a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a smart technológiák robbanásszerű terjedése azonnali válaszokat követel meg. Közép-Európa képes arra, hogy lehetőségeit kiaknázva eredményes válaszokat adjon a kor technológiai kihívásaira és az innováció terén is mintává váljon. Minden adott ahhoz, hogy sikerre vigyük a térséget, ezzel pedig sikerre vigyük Európát.” – fogalmazott köszöntőbeszédében Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Füzérradványon 2021-ben az Idősek Klubjában lévő DJP Pont mellé, a Művelődési Házban és a Könyvtárban további kettő DJP Pontot nyitottak. Az idősek mellett a lakosság minden korosztályát megszólítják programjaikkal. Mind a három DJP Ponton tartanak digitális médiaműveltség (DMSZ) előadást szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

A Polgárőr Egyesülettel partnerségben történt digitális fejlesztés keretében térfigyelő kamerákkal látták el a települést a jobb és eredményesebb közbiztonság érdekében.

A helyi Református Egyházközséggel karöltve „okosították” a helyi templomot; napelemet, invertert telepítettek, valamint digitálisan követhetővé vált a termelt napenergia mennyisége. A napenergiából nyert villanyárammal fűthetővé vált a templom is.

A díjat Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa adta át.

(A borítóképen: A díjazott települések képviselői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában