testvérré lettek

2021.08.03. 15:30

Testvértelepülési megállapodást kötött Nyíri Havaddal

Angyal Bandi Nyírin élt egy ideig, emlékére betyárnapot rendeztek.

Bódisz Attila

Forrás: Olvasónktól

Megkötötte első testvértelepülési megállapodását Nyíri, mégpedig Havaddal. Az erről szóló okiratot Orbán József, a zempléni hegyközi, valamint Veress Gergely Domokos, az erdélyi település polgármestere írták alá.

Orbán József az Északnak elmondta: személyes kapcsolatok révén ismerte meg egymást a két település. Kiemelte: azt szeretnék, hogy ez a kötelék mindkét érintett számára sok előnnyel járjon. Ezzel a lépéssel a maguk lehetőségeit kihasználva nemcsak tovább erősítették a nemzeti összetartozás érzését, de céljuk az is, hogy a két település közösségei kölcsönösen segítsék egymást, és az önkormányzatok, valamint intézményeik szakmai kapcsolatai erősödjenek.

A polgármester hozzáfűzte: a testvértelepülési kapcsolatot szeretnék maradandó emlékkel megpecsételni. Ezért a havadiak az egykori erdélyi fejedelem, Bocskai István mellszobrával ajándékozzák meg anyaországi barátaikat, míg a nyíriek Árpád fejedelem mellszobrát készíttetik el újdonsült testvértelepülésük részére. Ezeken kívül azt tervezik, hogy kulturális és gasztronómiai területen is együttműködnek majd.

Orbán József kiemelte: ebben komoly szerepet szánnak a helyi Karikázó Szépasszonyok Tánccsoport Egyesületnek.

Felújítanák az utakat

Ugyancsak ez a csoport volt a kezdeményezője annak a pályázatnak is, amely lehetővé tette az első Nyíri Betyárnap megrendezését. Az eseményt arra alapozva találták ki, hogy a híres – eredetileg nemesi származású – Angyal Bandi egy ideig Nyíriben lakott, sőt egyes vélemények szerint akár a településen is születhetett. A polgármester kiemelte, ugyan még tavaly sikeres lett a pályázatuk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, de a pandémia miatt majdnem másfél évet csúszott a rendezvény. Az esemény keretében megrendezett programok között voltak olyanok, amelyek valamilyen módon kötődnek a betyárokhoz, rendeztek például betyárversenyt is. Ezt követően a hagyományőrző együtteseké, valamint a gasztronómiáé volt a főszerep – tette hozzá Orbán József. Kiemelte: ugyancsak ezen az eseményen a település első díszpolgárával, dr. Hörcsik Richárddal közösen adták át a díszpolgári címet Németh Zsoltnak, a parlament külügyi bizottsága elnökének.

Ahhoz azonban, hogy ilyen rendezvényeket szervezzenek, szép közterületekkel kell rendelkezni – folytatta a polgármester. A munkájuk mostantól könnyebb lesz, ugyanis a Magyar Falu Program keretében három fűkaszát és egy másfél millió forint értékű fűnyíró traktort tudtak vásárolni, az utóbbihoz utánfutót és hótoló lapot is beszereztek.

Az önkormányzat reményekkel tekint a Wáberer György nevével fémjelzett Tokaj–Zemplén fejlesztési program lehetőségeire is. Az oda benyújtott támogatási igény segítségével a hegyközi kistelepülés összes belterületi utcáját fel tudnák újítani – közölte.

A közeljövőről a polgármester kifejtette: a református gyülekezet szervezésében augusztusban megrendezik a településen a már hagyományos négynapos evangelizációs eseménysorozatot.

(A borítóképen: Az erdélyi és a hegyközi polgármester a Karikázó Szépasszonyok Tánccsoporttal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában