felsőoktatás

2021.08.31. 17:30

Nincs ok aggodalomra a kötelező testnevelés miatt az egyetemeken

Sokan ijedtek meg és bosszankodtak amiatt, hogy az egyetemeken is bevezethetik a kötelező testnevelést.

Dózsa Gergely

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha szóba kerül, hogy valamit kötelezővé tesznek, az első reakció az, hogy mindenki felkapja a fejét. Most sem volt ez másképpen, amint Orbán Viktor miniszterelnök megemlítette, hogy bevezethetik az egyetemeken a kötelező testnevelést, nagy számban jelentek meg az ötlet ellenzői. Az egyetemisták jelentős része már a javaslat hallatán is felháborodott. Nem az jutott eszükbe, hogy ezzel több lehetőségük lesz a sportolásra, hanem épp ellenkezőleg, úgy gondolták, hogy az egyetemi órák és a megérdemelt lazítás mellett ez már nem fér bele. Úgy érzik, ez elveheti tőlük a szabadság érzését, azt, ami igazán különlegessé teszi az egyetemi életet.

Eddig is kötelező volt

Az egyetemek többségén eddig is kötelező volt bizonyos számú testnevelésóra, de az ilyen helyeken is aggódnak a diákok. Mint például Miskolcon, ahol az egyetem legtöbb karán 4 félév testnevelésórát kell teljesíteni, igaz, nem a hagyományos általános és középiskolai testnevelésórákat kell elképzelni. Helyette minden félévben lehetősége van a diákoknak, hogy olyan sporttal „váltsák ki” a tanórákat, amit szeretnek, és erre bőven ad lehetőséget az egyetemi sportközpont. Többek között labdarúgást, kosárlabdát, asztaliteniszt és úszást is lehet választani.

A miskolci egyetemisták egy része azonban attól fél, hogy ha a kötelező testnevelést bevezetik, akkor az rossz irányba viheti el a mostani sport- és játékalapú órákat, és a régimódi „torna” léphet a helyére.

Szó sincs róla

Megkérdeztük Boda Pétert, a Miskolci Egyetem sportvezetőjét, hogy szerinte milyen hatással lenne a campusra, ha bevezetnék a kötelező testnevelést. Válaszában megerősítette, hogy a magyar felsőoktatásban számos helyen van minimum két félév kötelezően teljesítendő testnevelés tantárgy. A jelenleg formálódó új kormányzati koncepció célja annak megteremtése, hogy a meglévő és jelentősen eltérő egyetemi sportinfrastruktúrák korlátait figyelembe véve tegyék mindenhol kötelezővé a testnevelést.

További lehetőségek

Boda Péter véleménye szerint szó sincs a klasszikus középiskolai testnevelésórák bevezetéséről, inkább az egyetemeken eddig is alkalmazott szolgáltatásszemléletű foglalkozások számát bővítenék, azok színvonalát növelnék azáltal, hogy szakképzett testnevelőket és szakedzőket vonnának be. Ha meglesz rá a forrás, ez nagyon jó lehetőség lenne a Miskolci Egyetem számára is, mert az intézménynek az elmúlt években jelentősen megújított, országosan is kiemelkedő sportinfrastruktúrája alkalmas lenne a nagyobb volumen kiszolgálására.

– Az elmúlt években pályázatokból és önerőből számos ingyenes sportszolgáltatást vezettünk be, több sportrendezvénnyel támogattuk a szabadidősportot, nagy világversenyek szervezésével erősítettük az egyetemi versenysportot, tekintettel arra, hogy a Miskolci Egyetemen a sport kiemelt fontosságú stratégiai terület. Várjuk az új elképzelés konkrétumait, és bízunk benne, hogy számos lehetőséget biztosít majd a sportágválaszték növelésére, további színesítésére – mondta lapunknak Boda Péter.

(A borítóképen: Többféle sportág közül választhatnának az egyetemisták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában