beruházás

2021.08.25. 11:30

Jelentős útfejlesztések valósultak meg Halmajon

Biztonságosabbá válik a közlekedés a településen élők számára.

Forrás: PH

A közlekedési feltételek javítása érdekében a közeli napokban és hetekben két fontos belterületi útépítés és -felújítás munkálatai fejeződnek be Halmajon.

Az épülő bölcsőde és a közös telken működő négycsoportos óvoda egyszerűbb és biztonságosabb megközelítése érdekében, a Bársonyos partján, zúzottkő alappal ellátott, új útszakasz került kiépítésre. A több mint 10 millió forint összegű beruházást önerőből finanszírozza a település önkormányzata, tudtuk meg Tóth Józseftől, a település polgármesterétől.

Más szakaszokon is fejlesztettek, méghozzá olyan útszakaszon, amelynek rekonstrukciója régi vágya volt Halmajnak. Ugyanis már közel tíz éve, több alkalommal pályázott az önkormányzat a Május 1. út teljes felújítására. Ebben az évben a fáradozásokat siker koronázta, és a Magyar Falu Program keretében több mint 30 millió forintot nyertek el a beruházás megvalósítására.

– A kivitelezés a napokban kezdődik, és az utcában lakók nagy örömére, várhatóan legkésőbb október végére megvalósul az út szélesítése és a teljes felújítása – tájékoztatott a polgármester.

Kerékpárhálózat épült

Évtizedes álom vált valóra azzal, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program mintegy 150 millió forintos támogatásával megépült a Szikszó–Aszaló–Halmaj kerékpárhálózat részeként a kapcsolódó halmaji belterületi szakasz. A fejlesztés során a Fő út és a hozzá kapcsolódó Rákóczi út mindkét oldalán kerékpársáv épült, közel két kilométer hosszúságban. Megvalósult a Fő út részbeni csapadékvíz-elvezetése parkolókkal és leállósávokkal is, biztosítva az üzletek és intézmények előtti biztonságos megállást.

Emellett nyolc helyszínen összesen 70 darab kerékpár elhelyezésére alkalmas tárolót szereztek be, elősegítve, hogy többen használjanak kerékpárt a mindennapos közlekedésben a településen.

– Egy forgalmas és veszélyes kereszteződésben két menetdinamikai küszöb, négy útszakaszon pedig 16 lassító harántcsík gondoskodik a kerékpárosok biztonságáról. A mellékutcákban új közlekedési táblákat és útburkolati jeleket helyeztek el, illetve új felfestésekre is sor került. A projekt zárásával „Biciklizz a suliba és a munkába” szlogennel szemléletformáló programokkal próbáljuk meggyőzni a helyieket a kerékpár mindennapos használatáról – zárta tájékoztatását Tóth József polgármester.

(A borítóképen: Két keréken is biztonságosan lehet már közlekedni a településen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában