Lehetőségek

2021.08.10. 17:30

Életet lehelnének a gyáróriásba

A tulajdonjogok tisztázása után indulhat meg a komolyabb munka a vasgyár területén.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Egri Zsuzsa, a Fac­tory Aréna vezetője is részt vett a Miskolc vezetése által szorgalmazott, a vasgyárat érintő megbeszélésen, amely a terület lehetőségeire és problémáira irányította elsősorban a figyelmet.

Első lépések

Az aréna vezetője lapunknak elmondta, hogy 2004-ben költöztek be a Diósgyőri Acélművek (DAM) területére, az egykori Csavargyár csarnoképületébe, ami mára az extrém sportok fellegvárává nőtte ki magát.

– Maga a DAM területe egy több mint 100 hektáron elterülő zárt egység a város szívében. Mindenképp tenni kell annak érdekében, hogy új erőre kapjon, és új fordulatot vegyen a sorsa. A gyárban tartott megbeszélésen, amire több nagyobb vállalkozás irányítójának társaságában én is meghívást kaptam, a hogyan kérdésre kerestük a választ. Ami az első és legfontosabb lépés, hogy szakemberek segítségével a jelenleg osztatlan tulajdonban lévő vasgyári területet osztottá kell tenni. Ha a sok, szabadon lévő, kiaknázatlan terület önálló tulajdonba kerül, saját helyszíni rajzzal rendelkezik, könnyebb lesz pályázatokat benyújtani, befektetőket találni, értékesíteni, leendő vállalkozásokban gondolkodni – sorolta a lehetőségeket Egri Zsuzsa.

Vonzza a fiatalokat

– Jelenleg több mint 100 vállalkozás munkatársai dolgoznak a gyárban. Sokan mégis úgy gondolják, hogy az úgynevezett rozsdaövezet, a gyár környezetromboló hatású az aktuális állapotában. Utazásaim során számos más európai városban láttam arra megoldásokat hogyan lehet egy-egy ipari és vaskohászati területet, bányaövezetet új funkcióval ellátni, némelyik kivitelezésnél tátva maradt az ember szája – tette hozzá.

A vasgyár értékes terület, nem volna szabad csak úgy elhanyagolni – Egri Zsuzsa

– Ami a vasgyárat illeti, úgy gondolom, a tulajdonjogok tisztázása, a feldarabolás után fog kikristályosodni, hogy milyen területek maradnak, és azokat milyen tevékenységekhez lehet felhasználni. Ehhez azonban szükség van egy csapatra, amely kezében tartja, irányítja, illetve végigviszi az ügyet, különben minden próbálkozás – csakúgy, mint eddig – kárba vész – folytatta.

– A Factory húzóerőnek számít a befektetők számára, mivel megmutattuk, hogy milyen módon lehet kiaknázni a terület adottságait. Jegyeznek minket, mert olyan dolgot csináltunk ebben az óriási ipari gyárcsarnokban, ami vonzza a fiatalokat. Éves szinten 25 ezren járnak hozzánk, a pandémia előtt ezt a látogatói számot sikeresen meg is haladtuk. A fiatalok szeretik az ipari, műemlék épületeket, azt mondják, ez hiába egy extrémsport-aréna, ennek bizony lelke van. Fontos, hogy megteremtsük a kulturális, sport- és szabadidős lehetőségeket. A megbeszélésen konkrét tervek is elhangoztak, az én legnagyobb álmom azonban egy ifjúsági szálló, hogy a messzebbről érkező extrémsport-kedvelőknek ne kelljen hazamenniük, szükség esetén szállást találjanak nálunk – emelte ki.

Közös érdek

– A vasgyár szerintem egy értékes területe Miskolcnak, amit nem volna szabad csak úgy elhanyagolni, közös összefogással, segítséggel ismét életet lehelhetünk bele. Minél több vállalkozás veti meg a lábát a városban, annál több lesz a munkahely és a pénzkereseti lehetőség az itt lakók számára. 2004 és 2021 között nem sok minden történt, így remélem, hogy az első lépések megtétele után, 5 éven belül jelentősen és pozitívan tud változni a helyzet, sok embernek közös érdeke ez – mondta lapunknak végezetül Egri Zsuzsa.

(A borítóképen: Egri Zsuzsa. Álma egy ifjúsági szálló a vasgyárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában