újabb enyhítések

2021.07.03. 11:30

Végre viszlát, vírus, viszlát, maszk!

A harmadik hullám lecsengett, újabb enyhítések következnek.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Meglett hazánkban az 5,5 millió beoltott, így érvénybe léptek az újabb enyhítések. Szabadabb lesz a nyár, szabadabb lesz az élet, aminek mindenki örül. A maszkot egyre kevesebb helyen kell hordanunk, és a védettségi igazolványunkat is csak néhány helyen kell majd felmutatnunk.

Nemcsak az emberek örülnek az újabb enyhítéseknek, hanem az üzletek, a hotelek és a vendéglátóhelyek is.

Óvatosak

A telkibányai Ezüstfenyő Hotel ügyvezetője, Gál Péter nagyon bizakodó. Azt tapasztalta ugyanis, hogy bár tavasszal kinyithattak a szállodák, de nem állt vissza a két évvel ezelőtti forgalom. Meglátása szerint, mivel tavaly nem nagyon utazhattak az emberek külföldre, most pótolják be ezeket a nyaralásokat. A hotel júniusi foglalása még nem volt az igazi, de júliussal és augusztussal már elégedettek lesznek. A vendégek óvatosan terveztek, hiszen akik nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, azok eddig nem is gondolkodhattak azon, hogy hotelben szálljanak meg.

– Reménykedem abban is, hogy az ősz erős lesz, egészen novemberig, hiszen Telkibánya a turisták paradicsoma. Kirándulásra pedig az ősz a legalkalmasabb – mondta az ügyvezető.

A hotelnek étterme is van, jó nagy terasszal. Itt eddig is lehetett védettségi kártya nélkül étkezni, de további lehetőséget jelent, ha a belső térbe is beülhet minden vendég, jegyezte meg Gál Péter.

Bent tágasabb

A Miskolc főutcáján nemrég nyílt Sub Rosa Cafe egyik tulajdonosa és üzletvezetője, Ádám Eszter is örül az enyhítéseknek. Mint fogalmazott, ettől a forgalmuk növekedését várja. A belső terük sokkal nagyobb, mint a terasz, úgyhogy számukra fontos a korlátozás feloldása. A szabályokat egyébként betartották a vendégek.

Valószínűleg a vendégek jobban érzik majd magukat a szigorú szabályok nélkül

Ádám Eszter

– Belépéskor automati­kusan felmutatták a védettségi igazolványukat és a személyi igazolványukat. Könnyebbség az is, hogy ezt a jövőben már nem kell el­lenőrizni. Telt ház idején nem volt könnyű még erre is figyelmet fordítani. Valószínűleg a vendégek jobban érzik majd magukat a szigorú szabályok nélkül – tette hozzá az ügyvezető.

Még óvatos

Megkérdeztünk néhány járókelőt, mit szólnak ahhoz, hogy ezután az üzletekben és a közösségi közlekedésben sem kell maszkot hordani. Van, aki örül az enyhítéseknek, mások azonban aggódnak. Nagy Andrásné miskolci nyugdíjas. Ő úgy határozott, hogy még egy ideig hordja a szájmaszkot.

– Az az igazság, hogy sok ember nincs még beoltva, és azt sem lehet tudni, hogy a beoltottak védettsége meddig tart. Biztos, ami biztos, én még nem teszem le a maszkot. Olykor az üzletekben a pénztárnál jókora sorok alakulnak ki, ahol közel állnak egymáshoz az emberek. A tömegközlekedésről nem is beszélve. Az azonban megnyugtató, hogy már kevés a beteg, és vannak olyan napok, amikor senki nem hal meg a koronavírus miatt. Lehet, hogy túlaggódom az egészet, de ha eddig megúsztam, szeretném továbbra is – fogalmazott Nagy Andrásné.

Tóth Anita, aki a fiatal korosztályhoz tartozik, viszont örül, hogy végre megszabadulhat a szájmaszktól.

– Alig vártam már ezt a napot. Sok kellemetlenséggel járt a viselés. Volt, hogy otthon felejtettem, és nem tudtam bemenni az üzletbe. Az utóbbi hetekben sokan már nem vették komolyan a használatát, és nem hitték, hogy még félni kellene a vírustól – mondta Anita.

Hozzátette: annak viszont nem örül, hogy a koncertekre továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet menni. Valószínűleg ennek a hátterében az van, hogy szeretnék, ha minél több fiatal beoltatná magát. Ezt egyébként ő is szeretné, mint mondta, ősszel újra kezdődik az iskola, és bajt okozhat, ha a diákok nagy része még nem védett.

(A borítóképen: Már semmi sem szab korlátot a vendéglátóhelyek igénybevételének)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában