pályázat

2021.07.14. 19:00

Nem hagyják elveszni a tehetséget

A műhely támogatja a hátrányos helyzetű, művészi vénával megáldott gyerekek fejlődését.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

A megyaszói Mackó Kuckó Bölcsőde és Napköziotthonos Óvoda egy nyertes pályázatnak köszönhetően vizuális, élményalapú tehetségműhelyt valósított meg, nagy arányban hátrányos vagy halmozottan hátrányos gyerekek bevonásával. A programot helyi, elismert művészek által tartott foglalkozásokkal gazdagítják.

Megismerkednek az alkotókkal

Halászné Borza Izabella intézményvezető elmondta, hogy a Tarkabarka varázskezek fantázianevet viselő műhely a Nemzeti Tehetség Program keretében, a családokért felelős tárca nélküli miniszter támogatásával valósult meg. Célja, hogy a művészeteken keresztül nyújtsanak élményt a gyerekeknek, illetve élmény- és felfedezés-központú komplex tevékenységben fejlődhessenek a tehetségek.

– Helyi, elismert művészek bevonásával színesítettük a programot. Az alkotók személyes jelenléte láthatóan inspirálóan hat a gyerekekre, akik hátrányos helyzetük miatt ritkán találkoznak művészekkel és alkotásaikkal. Járt nálunk többek között Garay Lászlóné népi iparművész, aki a mézeskalács-készítés és -díszítés rejtelmeibe avatta be a kicsiket. Szegedi Miklósnéval, a magyar kultúra lovagjával a textilszobrászatot próbálhatták ki. Ekker Róbert szobrásszal – akinek csokiszobrai a szerencsi Csokoládé Fesztiválon is elhíresültek – szintén a szobrászkodásba vetették bele magukat. Továbbá megcsodálhatták a megyaszói református templomban a festett asztalosmunkákat is, ami után fatáblára motívumokat festettek. Nagyon szép munkák születtek, a gyerekek fejlődése jól látható – folytatta.

– A további terveket illetően, lesz még egy élményfestés a megyaszói halastónál, ahol a kicsik az eléjük táruló látványt alkothatják újra. Kilenc óvodapedagógusunkból ketten foglalkoznak a tehetségpalántákkal. A művészeti foglalkozások számukra nem jelentenek újdonságot, hiszen egyikük az amatőr festésben, másikuk egyéb kézműves tevékenységekben éli ki kreativitását – tette hozzá végezetül a vezető.

(A borítóképen: A gyerekeknek nagyon tetszett Garay Lászlóné előadása a mézeskalács-készítés rejtelmeiről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában