Uniós támogatás

2021.07.17. 19:00

Korszerűbb felszerelése van a természetvédelmi őröknek

Szerteágazó a nemzeti parkos munkatársak terepi feladata, ezek végzéséhez kaptak eszközöket.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Európai uniós támogatással fejlődött az elmúlt években a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata. A felszerelést, autókat, illetve a már átadott épületet mutatták be pénteken Tardon.

Elkötelezett emberek

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, minderre a BNPI 190 millió forintot nyert. Az országban 255 természetvédelmi őr teljesít szolgálatot, egy emberre pedig nyolcezer hektárnyi terület jut. Egyebek között felelnek a régészeti lelőhelyek és a természeti értékek biztonságáért, vannak rendészeti feladataik, irányítják a területkezelést, bekapcsolódnak a pályázatokba, turizmusba, védett állatokat mentenek, tartják a kapcsolatot a területbérlőkkel. A BNPI-nél hat tájegységben 34 őr dolgozik. Szerinte jó dolog lehet természetvédelmi őrnek lenni, sok elkötelezett emberrel találkozott, s ha valamilyen nemzeti parkos programon járt, s akár gyerek, akár miniszter volt vele, utána mindannyian azok akartak lenni.

Kleszó Tibor, Tard polgármestere örömét fejezte ki, hogy a településen működik az őrök irodája, amely turisztikai, valamint információs érdekességgel is bír. Lát perspektívát a BNPI-vel való együttműködésben, sok sikert kívánt az őrök munkájához.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója szerint 1976-ban még futurisztikusnak hatott, mennyire jól felszereltek lesznek az őrszolgálat tagjai. Ma viszont nagy adatbázist építhetnek, így követve nyomon a természeti környezet változását. A pályázatnak köszönhetően aktívabb terepi munkát végezhetnek, oktatási, turisztikai, szemléletformálási tevékenységük is szélesedik.

Borbás Gabriella a pályázat tartalmáról beszélt, a tardi őrszolgálat épületére 47,3 millió forintot, az összes őrszolgálat terepjáróira, kameráira, meteorológiai állomásaira, csapdáira s megannyi eszközére 137,8 millió forintot fordítottak. Magos Gábor, a Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegység vezetője szerint ezekre a felszerelésekre szükség volt a biotikai adatgyűjtésekhez, jobban nyomon követhetők a változások, s tudják, milyen beavatkozásokra lesz szükség. Reméli, bővülhet majd a testület létszáma.

(A borítóképen: Megfelelő eszközök segítik a természetvédelmet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában