Környezetvédelem

2021.07.27. 19:00

Fa- és papírtermékek váltják a műanyagot

Már csak elvétve található a boltok polcain egyszer használatos műanyag termék.

Balogh Csilla

Durda Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

A legújabb szabályozás szerint már tilos bizonyos egyszer használatos műanyag termékek, valamint oxidatív úton lebomló műanyagból készült árucikkek forgalomba hozatala. Ilyenek például a műanyagból készült kanalak, kések, villák, szívószálak, fültisztító pálcikák, lufitartó pálcák, a hungarocell kávéspoharak és elviteles ételesdobozok. A törvény korlátozza a műanyag zacskók használatát is.

Néhány üzletlánc boltjában biológiailag lebomló műanyag zacskókba is lehet zöldséget-gyümölcsöt pakolni, ám ezekért a zacskókért sokkal többet kell fizetni. Van hálózat, amelynek boltjaiban használhatunk karton bevásárlódobozt, s szinte mindegyik üzletben megtalálhatóak a mosható, többször használható, vászonból, illetve biopamutból készült bevásárlószatyrok és tasakok.

Gyorséttermi láncok

A tiltott termékeket a készlet erejéig értékesíthetik az üzletek. Megnéztük a miskolci áruházakat, élelmiszerboltokat és néhány gyorséttermet, mit kínálnak az egyszer használatos műanyag eszközök helyett.

Tapasztalataink szerint az átállást leggyorsabban a McDonald’s hajtotta végre. Július 1-től itt már egyáltalán nem használnak egyszer használatos műanyag terméket. Ezeket papír szívószálak, fa evőeszközök és rostalapú pohártetők váltották fel. A Burger Kingben a pohártetőkön kívül minden egyszer használatos műanyag eszközt papíralapú termékre cseréltek le. A hiper- és szupermarketekben működő ételkészítő hálózatok gyorséttermeiben is megjelentek a fa, illetve a papír alapanyagú helyettesítő termékek.

Hiper- és szupermarketek

A hiper- és szupermarketekben a vásárlók számos újrahasznosítható csomagolású háztartási termék közül választhatnak, amelyeket az áruházláncok folyamatosan vezetnek be a kínálatba. A Tesco polcain fölfedeztünk új csomagolású mosószert és tisztítószert, illetve kozmetikai terméket, mint például a papírból készült és papírcsomagolásba bújtatott fültisztító pálcikát, de megtalálhatóak a környezetbarát, megújuló alapanyagokból, például bambuszból készült takarítóeszközök, vagy az újrahasznosított műanyagból készített tárolódobozok is. A megújult csomagolást zöld-fehér színű embléma jelzi, amely az újrahasznosíthatóságra utal. Az áruházlánc saját márkájú ruházati kollekciója között is fellelhetőek az organikus anyagokból készült ruhaneműk.

Az Interspar is csökkentette műanyag termékeit. Az egyszer használatos plasztikokat többnyire papírból készült eszközök váltották fel. Szívószálaik, keverőpálcikáik FSC-tanúsítvánnyal is rendelkeznek, vagyis fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származnak.

Az Aldi miskolci üzleteiben a biológiailag lebomló anyagból készült vagy a többször használatos táskák, illetve papírból készült szatyrok mellett különféle textilzsákok is megvásárolhatóak a zöldségek, illetve a friss áruk csomagolására. Az „Azon melegében” látványpékségeknél pedig papíralapú zacskókból is lehet választani. Az Aldi és a Lidl áruházlánca környezetkímélőbb és újrahasznosítható anyagok felhasználásával helyettesíti a megszokott termékeket. Kínálatukban megtalálhatóak a papírpoharak, papírtányérok, papír szívószálak, a természetben lebomló, cukornádból készült papír mélytányérok, valamint a fa evőeszközök.

Folyamatos cserében

A Lidl saját márkás fültisztító pálcikájának anyaga is papíralapú lett, így teljes egészében műanyagmentes és újrahasznosítható csomagolásban kerül a polcokra. A kínálatban március elejétől időszakosan fellelhetőek az újrahasznosított műanyagból készült háztartási eszközök is, mint a különböző színű vödrök, vállfák, tárolódobozok, összecsukható rekeszek és szennyestartó kosarak.

A Coop üzleteiben folyamatosan cserélik le a készleten lévő egyszer használatos műanyag eszközöket. Helyettesítő termékek még nem kaphatóak, csak a látványpékségnél, ahol a műanyag keverőpálcikákat fából készülttel váltották föl. A Penny­ben nem fedeztünk fel egyszer használatos műanyag termékeket, helyettük megjelentek a bambuszból készült vagy papíralapú eszközök.

Körképünk szerint a Miskolcon található magyarországi nemzetközi üzletláncok áruházai évek óta és folyamatosan állnak át a fenntartható és újrahasznosítható anyagokból készült csomagolók és termékek árusítására.

(A borítóképen: A kávé keverésére is van műanyag nélküli megoldás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában