terméskiesés

2021.07.20. 14:00

A málna és a barack nem, a kukorica megmenekülhet

Jelentős terméskiesést okozott a szeszélyes és a rendkívül változatos időjárás, ami felvitte az árakat.

Balogh Csilla

20200529 Szeged Képen: Őszibarack termés érik Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Török János

Hiányzik a magyar őszibarack a piaci standokról, málnát egykét helyen látni csak, az eper pedig már el is tűnt.

– Hihetetlenül abnormális volt az idei időjárás. A tavalyi is rossz volt, de az idei még azon is túltett. Vagy hamarabb, vagy később érnek a gyümölcsök. Egy hétig volt magyar eper, máskor négy-öt hétig is árultuk – panaszolja Jutka, a Búza téri piac egyik eladója. A málna elaszott, vagy az eső verte le. Az elmúlt hetek kánikulájában megaszalódtak a szemek, most az eső miatt nem lehet leszedni egyetlen szemet sem – teszi hozzá. A málna kilóját ezért 3-4 ezer forintért, 125-200 grammos kiszerelésben értékesítik az eladók.

Nincs, aki leszedje

– Ettől olcsóbb már nem lesz. Nem nagyon szereti a meleget, és termeszteni sem éri meg, nincs, aki leszedje – mondja egy másik árus. Körülnézve a standokon, a málna mellett az őszibarack most a legdrágább gyümölcs. Ebből viszont nem kapható hazai. Mivel a Magyarországon termett őszibarack nem fedezi a hazai igényeket, és az ára is borsosnak tekinthető, Olaszországból hozzák a kereskedők, így ezer forintos áron vehető meg.

– 2 ezer forintért a magyar őszibarack kilóját senki sem venné meg. A pandémia miatt meggyengült a vásárlóerő – magyarázzák az árusok.

– A magyar barack sorsát a tavaszi fagyok pecsételték meg. A termés majd 90 százaléka vált az áprilisi fagyok áldozatává – ismerteti az okot és a veszteség mértékét Taskó József. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke osztja az árusok véleményét, a málna az eperhez hasonlóan hamarosan eltűnhet a standokról. Az idei év legnagyobb vesztese mégis az őszibarack. – A későbbi érésű fajták valamit még enyhíthetnek ezen a hiányon, és úgy látom, hogy a napraforgó és a kukorica is megmenekülhet a károktól. Mindkét növény nehezen viseli a hőséget, és a csapadék is hiányzott. Az utóbbi napok esőzései viszont reményre adnak okot, szerintem bízhatunk a megfelelő termésben – fogalmaz a szakember.

(A borítóképen: Nem lesz jó az idén az őszibaracktermés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában