műemlék

2021.06.28. 09:00

Várostörténeti jelentőségű rekonstrukció

Várostörténeti jelentőségű a műemléki védettség alatt álló épület rekonstrukciója.

Fotó: Vajda János

Helyükre emelték a miskolci minorita templom két toronysisakját szombaton, a reggeli hálaadó szentmisét követően. A kiemelt műemléki védettség alatt álló épület megújulásának ez egy újabb állomása, a főhajó tetőzetének megerősítése, a héjazat és a mellékhajó tetőinek cseréje, valamint a torony és a főhomlokzat javításának kivitelezése tovább folytatódik.

A Nagyboldogasszonytemplom megújítására 871 millió forint fejlesztési támogatást ítélt meg a magyar kormány a Konventuális Ferences Minorita Rendnek 2017-ben. A 2020 szeptemberében indult felújítási munkákat a korábban a Búza téri görögkatolikus templom, a leégett Deszkatemplom és a sárospataki Szent Erzsébet-székesegyház felújításán is dolgozó Középület és Lakásépítő Zrt. végzi.

A cég vezetőjétől, Szalay Antalnétól megtudtuk: a most helyére került, egyenként 13 tonnás faszerkezeteken öt hónapon át tucatnyi magyar mester, ács és bádogos dolgozott, a csúcsokra kerülő almákat és kereszteket restaurátorok állították helyre. A régi mintájára készült új toronyfedések költsége mintegy 60 millió forint volt, míg a keresztek aranyozása 5-6 millió forintba került. Mint megtudtuk: a munkák végeztével emléktáblát helyeznek el a toronyban, amely az építők nevét őrzi meg az utókor számára.

A közösség számára hihetetlen öröm és várakozás a templom megújulása, amely Miskolc város emblematikus műemlék épülete – nyilatkozta nemrégiben Szalkai Zoltán József, a minorita templom plébánosa az Észak-Magyarországnak. Mint mondta: már a rendszerváltozás előtt körvonalazódott, hogy felújítására égetően szükség lenne, mert többször beázott a tető, de ez messze meghaladta az egyházközség anyagi forrásait. A végül tavaly elkezdődött nagyszabású rekonstrukciót a magyar kormány támogatásával indíthatták meg. Komoly tapasztalattal rendelkező, szakértő partnerre találtak a kivitelező társaságban, amely biztosítani tudta, hogy templom belső terét a munkálatok alatt is látogathassák a hívek.

Várják a folytatást

A minorita templom jelenleg zajló rekonstrukciója azért várostörténeti jelentőségű, mert bár az 1843-as nagy miskolci tűzvészben leégett épület helyreállítása akkor gyorsan megtörtént, a nyugati oldalát csak most tudták visszaállítani az eredeti állapotába – árulta el a felújítást végző Középület és Lakásépítő Zrt. vezetője. Tőle tudjuk, hogy 1844-ben ferde támaszrendszeres toronyszerkezetet készítettek mindkét toronyra, amiben szerepel a dátum és a korabeli ács, Elek János neve. A keleti torony tetejét díszítő alma és kereszt készítőjének, Trillhaas Vilmosnak a nevét is megtalálták a fémrestaurátorok az alma belsejében.

Jelenleg a templom helyreállításának első üteme történik meg. Ha sikerül további támogatást elnyerni, akkor a belső tér és a külső homlokzatok is megújulnának.

(A borítóképen: A sisak helyére emelésének látványos pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában