politika

2021.06.11. 16:00

Varga Lászlóval „zargatja” hajnalban Karácsony Gergely a miskolciakat

Az MSZP politikusa mellett kampányol az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje, ahogyan Veres Pál is.

20210520 Budapest Elindult a megújult Mol Bubi budapesti közbringarendszer. Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MW

Fotó: Máté Krisztián

Többen is megkeresték az Észak-Magyarország szerkesztőségét azzal, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje telefonos kampányba kezdett Miskolcon, és az előválasztás kapcsán az MSZP-s Varga László mellett foglal állást. Csakhogy a gép által generált hívás gyakran hajnalban, álmából veri fel a megyeszékhely lakóit. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint azt egyelőre nem tudni, hogy adatvédelmi szempontból kifogásolhatók-e ezek a hívások, az azonban biztos, hogy durván megsértik a magánélethez való jogot.

Koppány Györgyöt és feleségét hajnali 3 óra 22 perckor, majd 6 óra 15 után is hívták ugyanarról a 21-es kezdetű telefonszámról. „A feleségemmel együtt nyugdíjasok vagyunk, először nem vettük fel, mert számunkra ismeretlen volt a telefonszám. Nagyon megijedtünk, ráadásul én szívbeteg ember vagyok” – ismertetett meg a hívások történetével a férfi. A második híváskor azonban (amelynek száma megegyezett az első híváséval) felvették a telefont. Elmondása szerint ekkor jelentkezett be, egy vélhetően előre felvett, gép által közölt, Karácsony Gergely a kampányszövegével. Az éjszakai és a hajnali hívást Koppány György zaklatásnak tartja.

Kifogásolható a hívás időpontja

„Semmi nem indokolja azt, hogy állampolgárokat különböző telefonhívásokkal zaklassanak, hiszen nincs kampányidőszak, és körülbelül egy év múlva lesznek csak a választások” – nyilatkozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. „Hogy személyes adatok védelméhez fűződő jog sérül-e, vagy sem, azt nyilván ki kellene vizsgálni a konkrét eset kapcsán. Vagyis lehet, hogy adatvédelmi szempontból a hívás megfelel a jogszabályi követelményeknek, az időpontja azonban semmiféleképpen sem” – hangsúlyozta az adatvédelmi szakember. – A magánélethez való jog nagyon durván sérült azzal, hogy éjszaka vagy hajnali időpontban hívtak állampolgárokat – húzta alá Péterfalvi Attila.

Balhorog a DK-nak

A 2. számú választókerületben a szivárványkoalíciónak két jelöltje is van Miskolcon. Míg az előválasztásokon az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum Varga Lászlót, addig a DK és a Jobbik Hegedűs Andreát támogatja. Az őszi előválasztások döntik majd el, hogy ki indulhat a 2022-es országgyűlési választásokon jelöltként. Varga Lászlót Karácsony Gergely mellett Veres Pál is támogatja, derült ki Miskolc polgármesterének minapi Facebook-bejegyzéséből. Ebben a városvezető azt írta: „Összefutottunk a régiségvásáron, beszélgettünk és azt gondoltam, megosztom Önökkel, hogy én azt szeretném, ha 2022-től Varga László képviselné Miskolc nyugati részét és a környező településeket – a 2-es választókerület lakóit. Lacit gyerekkora óta ismerem, tanára voltam, nála nagyobb lokálpatriótát szinte keresve sem találni. Pártok és politikai érdekek felé helyezi Miskolcot, mert rajongva szereti városunkat. 2019-ben azért lettem polgármester, mert hiszem, hogy lehet úgy vezetni Miskolcot, hogy a város érdekeit tartjuk mindenekfelett szem előtt. Laci is így gondolkodik. Ezért támogatott engem 2019-ben és ezért is támogatom őt most az előválasztáson, az indulásért zajló megmérettetésen. Diósgyőrnek legyen újra látható képviselete az Ország­gyűlésben. Hajrá, Laci, számítok rád!”

Feszültség a Velünk a Városban

A polgármester állásfoglalása azonban – információnk szerint – belső feszültséget okozott a Velünk a Város frakcióban, hiszen a magát függetlennek beállító Veres Pál teljes mellszélességgel áll ki Varga László mellett, ezzel hátat fordítva a DK-s Hegedűs Andreának, vagyis a Demokratikus Koalíciónak és a Jobbiknak. Az sem a nagy „baloldali összefogás” mellett szól, hogy a Jobbik nem az MSZP-s Varga Lászlót támogatja, hanem a DK-s Hegedűs Andreát. Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Varga László ugyanis rendkívül jó viszonyban van. A helyzetet jól ismerő – neve elhallgatását kérő – politikus szerint a háttérben az állhat, hogy Jakabnak megmondta Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi vezére, hogy kit is támogasson.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elfordult-a-dk-tol-veres-pal-5525326/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában